Bavčar 2005: Naredil bom vse, da bom zmagovalec tranzicije, Bavčar 2010: neposredna obtožnica

2

Novinarki Financ Ilinka Todorovski in Petra Sovdat sta 8. poglavje Bavčarjeve biografije Vsa življenja Igorja Bavčarja začeli z njegovim citatom iz leta 2005: “Naredil bom vse, da bom zmagovalec tranzcije.” In dodali: “Leta 2004 se je Istrabenz pod vodstvom Igorja Bavčarja rešil črpalk in vstopil v živilsko panogo. S prevzemom ljubljanske Kolinske je prevzel tudi portoroško Drogo in tako privarčeval na račun malih delničarjev. Takrat je drugič hodil po robu prevzemne zakonodaje. Prvič je to počel s šestimi prijateljskimi družbami, ki so kupile četrtino Istrabenza in mu po umiku avstrijskega OMV odprle vrata za menedžerski prevzem korpskega holdinga.

Potem pa je včeraj počilo. Iz okrožnega sodišča v Ljubljani so potrdili, da so od posebne skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala prejeli neposredno obtožnico (brez predhodne sodne preiskave) zoper devet fizičnih in šest pravnih oseb. Med njimi naj bi bila tudi že pred časom padla tajkuna Boško Šrot in Igor Bavčar. Slednji je povedal, da je vložitev obtožnice politični konstrukt, za katerim stoji ljubljanski župan Zoran Janković in njegova družina, še posebej njegov sin Damjan Janković.  

Tako Bavčarja kot Šrota kriminalisti sumijo, da sta med leti 2006 in 2009 kot odgovorni osebi zlorabila svoj položaj za prikriti menedžerski prevzem družb, ki sta jih vodila. Govora je seveda o Istrabenzu in Pivovarni Laško.

Da Bavčarju ne bo uspelo postati zmagovalec tranzicije je bilo jasno že potem, ko je finančno povsem izrčpal Istrabenz. Kdo pa bo zmagovalec megastičnega sodnega postopka, ki naj bi po oceni pravnih poznavalcev trajal najmanj dve leti, pa bo pokazal čas. Ne glede na to, da si bo Bavčar omislil prvoklasno odvetniško obrambo, mu tokrat nasproti stojijo tožilci, ki brez trdnih dokazov zagotovo ne bi šli direktno na sodišče…

Igor Bavčar lanskega septembra ko so mu kriminalisti preiskali poslovne prostore njegovih podjetij na Parmovi ulici. Sedaj se začenja dolgotrajen sodni postopek; hipotetično lahko Bavčar konča tudi za deset let za zapahi.

 

Foto: Borut Peterlin

Št. komentarjev: 2
  1. brdavs pravi

    Uboga Bavčar in Šrot,če bo bila pri LDS-u ali Zares-u bi lako še naprej zbirala miljončke.(kajti te dve stranki sta za lažnive bogataše ) Na žalost nisa ubrala politične poti ,ampak sta mislila samo na denar, zato pa vaju je doletela kazen .

  2. Rexmundi pravi

    Jankovići še ne vedo kdo je Bavčar!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen