Patria se pred jesenjo še ne bo odpeljala do sodišča

2

Kot kaže se afera Patria ne bo končala pred poletjem na sodišču, čeprav je vodja finskih preiskovalcev Kaj Erik Björkqvist to že nekajkrat napovedal. Maratonska preiskava tripartitne preiskovalne skupine (Slovenija, Finska, Avstrija) traja že dobri dve leti, nazadnje pa je Björkqvist napovedal, da je finalni rok za dokončanje preiskave 30. junij 2010. Sedaj se bo vse skupaj očitno spet zavleklo v čas lokalnih volitev, govori se o letošnjem septembru.

Glede ovadb, ki jih bodo policije posameznih držav vlagale na matična tožilstva, zaenkrat kaže takole: v Sloveniji naj bi se največ nepravilnosti odkrilo pri plačevanju Patriinih posrednikov, saj naj bi jim Patria plačevala za njihove svetovalne usluge, ob tem pa jim ni izstavljala računov. Prvi dve ovadbi sta tako padli zoper Jureta Cekuto – Jurčka in Petra Zupana. Cekuta bo tako (verjetno) obtožen k napeljevanju zlorabe uradnega položaja, Zupan pa zlorabe uradnega položaja (domnevno je brez pooblastil podpisal neki pomembni dokument). Hkrati naj bi Cekuto bremenilo tudi izmikanje plačila davčnih obveznosti v lastni državi.

 Avstrijski preiskovalci ob koncu njihovega dela preiskave naj ne bi vložili na pristojno tožilstvo nobenih ovadb, ampak zgolj poročilo v predmetnem predkazenskem postopku, da niso ugotovili nobenih koruptivnih dejanj v poslu med Patrio in slovenskim obrambnim ministrstvom v povezavi z avstrijskimi državljami. Bi pa naj Wolfgang Riedl prav tako odgovarjal za izmikanje plačila davčnih obveznosti avstrijskemu davčnemu uradu iz naslova Patriinih nakazil.

Kaj bodo naredili Finci ob koncu predkazenskega postopka, pa bo tako zvedela vsa Evropa v tistem trenutku, ko bodo prve ovadbe romale na finsko tožilstvo – to bo nedvomno takoj storil glavni finski inšpektor v aferi Patria, Kaj Erik Björkqvist, ki pri sporočanju novic javnosti v zvezi s preiskavo, ni imel nikoli nikakršnih zadržkov in težav. Med finskimi osumljenci najbolj štrlita imeni nekdanjega direktorja Patrie Jorma Wiitakorpija in nekdanjega področnega direktorja Patrie za Slovenijo in Hrvaško Reija Niittynena. Ob tem je zanimivo, da pogodbeno kot samostojna podjetnika še oba naprej delata za Patrio.

Afera Patria se vleče kot jara kača: konec preiskave bo spet zamaknjen – tokrat v čas slovenskih lokalnih volitev.

Foto: Borut Peterlin

Št. komentarjev: 2
  1. Jegulja pravi

    Spet so stempirali še pred ene slovenske volitve. Leta 2008 je afera butnila tik pred državnozobrskimi volitvami, sedaj pa so si za zaključek preiskave izbrali letošnje lokalne volitve. Levičarska internacionala je vse izračunala do meseca natančno.

  2. HAHA pravi

    Ja spet so volitve in HLAPCLJNI bodo spet množično nasedli na tovrstne bedarije.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen