Janša proti Ropu na sodišču: kdo je kaj s kom govoril o incidentih v Piranskem zalivu

5

Skoraj dve leti je trajalo, da se je civilna tožba, ki jo je Janez Janša vložil poleti 2007 zoper nekdanjega predsednika vlade Antona Ropa, zaradi njegovih domnevno neresničnih izjav, da sta se Janša in tedanji hrvaški premier Ivo Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu, znašla na sodišču. Šele za jutri je namreč razpisan prvi narok na ljubljanskem okrajnem sodišču v tej predmetni zadevi, čeprav je Janša preko svoje odvetnice Nine Klemenčič Zidar zahteval prednostno obravnavo na sodišču.

Spomnimo: Rop je trdil, da sta se v prisluhe Slovenske obveščevalne varnostne agencije (Sove) leta 2004 ujela Janša in Sanader, ko naj bi se kar po telefonu dogovarjala za incidente v Piranskem zalivu. Takrat naj bi predvsem hrvaška stran dajala “direktive”, kdaj naj se kakšen incident zgodi, slovenska stran pa se je nato s hrvaško samo uskladila.    

Janša od Ropa zahteva umik, po njegovem, te neresnične izjave in javno opravičilo v isti obliki kot so bile izrečene domnevne inkriminatorne besede, to je na tiskovni konferenci. Rop pa je že ob napovedi Janševe civile tožbe dejal, da se že veseli soočenja na sodišču, da bo lahko pred vso javnostjo dokazal, da so njegove besede bile resnične.

Obeta se nam torej še eno medijsko zelo odmevno sojenje, ki bo imelo tudi veliki simbolni pomen; če Janša uspe, bo Rop tudi (sodno) obveljal za lažnivca.

Janez Janša trdi, da se je Rop zlagal, ko je zanj zatrjeval, da se je z bivšim hrvaškim premierom Sanaderjem dogovorjal za incidente v Piranskem zalivu in za to zahteva javno opravičilo.

Foto: Matic Štojs

Št. komentarjev: 5
 1. Kladivo pravi

  Dejstvo je, da je Rop notorični lažnivec, saj je vendarle postal socialdemokrat tako kot njegov prijatelj Milan M. Cvikl, ki mu je laž tudi vodilo pri njegovem političnem delovanju. Ja, naj mu sedaj še sodišče podari plaketo v obliki sodbe, da bo tudi uradno, da je lažnivec prve klase!

 2. Rastko pravi

  Janša bo Ropa na sodišču zmlel. Le kaj bo Rop priložil kot dokaz: svoje posrane gate? Dobro namreč ve, da je lagal, takih prisluhov ni bilo, ker se takšni pogovori de facto niso dogajali.

 3. brdavs pravi

  Kdaj pa je še kakšen politik govoril resnico? bolj lažeš boljš politik si in bolj dolgo na položaju.

 4. Rado pravi

  Kladivo.
  Lažnivec je tudi Janša. Še vedno laže, da ni bil na sestanku kjer so delili Mercator!!

  “ker se takšni pogovori de facto niso dogajali.”
  Tega ni mogoče dokazati. Največ kar se lahko zgodi je, da Rop ne bo mogel dokazati, da so v resnici bili. .

 5. Rexmundi pravi

  Udbovc rado spet tukaj trosi svoje buloze. Na svojem blogu ga noben ne jebe….

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen