Daleč smo prišli: Dan državnosti kot smešnica

9

Letošnji Dan državnosti si bomo dodobra zapomnili, pa ne zaradi tega, ker bi šlo za neko okroglo obletnico, ampak zaradi rdeče niti prireditve, ki se je zgodila dan poprej. Le-ta je bila burleska. Osrednja državna proslava ob dnevu državnosti je tudi letos potekala na Trgu republike pred parlamentom, na predvečer enega izmed najpomembnejših slovenskih praznikov, a letos so bile stvari precej drugačne. Tako konceptualno kot izvedbeno. Letos je bil namreč scenarist prireditve igralec Jurij Zrnec, ki zna občasno biti tudi smešen, a skupaj z režiserjem Igorjem Gajičem, očitno nista tandem, ki bi jima lahko še kdaj zaupali kreiranje tovrstne proslave.

»Brez heca« kot se je imenoval umetniško-komični program, ki so ga poleg Zrneca soustvarjali tudi Bojan Emeršič, Jernej Šugman, Janez Škof in še nekateri drugi slovenski igralci, enostavno ni bil primeren, niti smešen. Zabavljanje čez javni RTV zavod in aktualno politiko je bil totalni zadetek mimo. Dan državnosti obeležuje rojstvo države, ne pa prihoda prvega cirkusa v državo. Zmagovalka “talentirane” Slovenije Lina Kuduzović je bila sicer vsem simpatična, a na slovensko državno proslavo produkt ameriške hčerinske teve družbe v Sloveniji pač ni pasal.

Svetla izjema proslave so predstavljali nastopi nekaterih uspešnih slovenskih športnikov kot so Peter Mankoč, Mitja Petkovšek in Dejan Zavec. Da je letos proslava potekala v drugačni smeri in da se ni ozirala na dogodke izpred devetnajstih let, ne moti tako hudo kot dejstvo, da so ustvarjalci osrednji državni praznik zbanalizirali na smešnico, ki je bila podprta s političnim obračunavanjem in norčevanjem iz lastne narodne zavesti. Za polnoletno državo + 1 leto starosti neresno in deplasirano početje.

Presežek slovenske kulture v elementu na prireditvi poimenovani “Brez heca” v čast Dnevu državnosti 

 

 

 

 

Foto: Matic Štojs

Št. komentarjev: 9
 1. Miki pravi

  Kakršna država, taka proslava

 2. Sramota od sramote pravi

  Sramota od sramote. Bebasti Zrnec in njegova ekipa je dodobra osramotila našo državnost in naš najpomembnejši praznik. Pod to oblastjo nič več ni sveto in nič več se ne ceni. Banda komunajzerska nespoštljiva!

 3. Rado pravi

  Realnost je takšna,
  da je naša družbenopolitična situacija shizofrena. Zrnec je naši stvarnosti le nastavil ogledalo. In od tod toliko srda zoper Zrneca. Ljudje pač ne vidimo radi v ogledalu svojega grdega obraza.

  Če je bilo kaj motečega, potem je bil neustrezen govor Cukijatija v skupščini. Še vedno vleče na plano režim, ki ga ni več že dvajset let.

 4. Rexmundi pravi

  Komunajzar kar serte ga še naprej tako kot ste ga do sedaj. Brez vas bi bilo v Sloveniji dolgcajt. Cukjati je popolnoma v redu govoril. Omenjal je posledice zarad pretekle brezdušne komunistične ideologije… starih komunistov pa je še dosti v Sloveniji in ti skrbijo, da bo slovenski narod ostal za zmerom razklan…

 5. Meri pravi

  Še enih 20 let mora preteči, potem pa bo bolje. Nove generacije že vidijo, da je komunizem bil ena velika zabloda. Novi demokrati bodo znali ceniti državo in takrat več ne bo takšnih (ne)kulturih ekcesov kot je bil v tem letu.

 6. brdavs pravi

  Imamo najsramotnejše politike v Evropi po osamosvojitvi ,da jih ni sramota jaz kod navadni državljan bi že odstopil iz vlade ,ker imam svoj ponos.Ti ljudje v koaliciji pa nimajo niti kulture niti karakterja kaj šele sramote.

 7. Dajana pravi

  Sramota za Slovenijo je njena vlada. Sramota za Slovenijo je ministrica za notranje zadeve. itd. 🙁 Ne pa proslave… Madona no, proslave so samo ogledalo tega, kje živimo. Niste zadovoljni s proslavami? Postrelite vse umetnike!

 8. ABC pravi

  Zrnec je nastavil ogledalo sebi in ne drugim. V njem je bilo videti grdo spako. Tej spaki so bili podobni vsi tisti, ki so prikazanemu umotvoru ploskali. Rado je napisal, da je imel Cukjati neustrezen govor. Kateri njegovi stavki so bili problematični oziroma neresnični? Konkretno prosim!

 9. Rado pravi

  Kompleten govor ABC. Za kritiko, upravičeno ali neopravičeno, je na voljo preostalih 364 dni v letu. Slavnostna seja pa mora biti namenjena pozitivnim dosežkom.
  Slavnostna seja mora vzbujati upanje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen