Cenzurirani dr. Marko Pavliha?

10

Dr. Marko Pavliha, eden izmed najbolj tuzemskih in priljudnih slovenskih politikov, hkrati pa je kot mednarodni pomorski pravni strokovnjak bil ves čas nasprotnik arbitražnega sporazuma, je že dalj časa na udaru. Sedaj pa je Pavliha, kot kaže, bil tudi cenzuriran.

Pred dnevi je bila na spletnem portalu Siol.net (le tega lastniško obvladuje državni Telekom Slovenije) objavljena anketa, v kateri so bralce spraševali o najprimernejšem slovenskem članu arbitražnega sodišča. Daleč največ glasov, kar 2.400, je prejel ravno mednarodni pravnik dr. Marko Pavliha, sicer deklarirani skeptik do sprejetja arbitražnega sporazuma v obliki, kot sta ga podpisala Pahor in Kosorjeva. Morda je prav to botrovalo dejstvu, da je bila anketa s Siolove strani “čez noč” umaknjena in vse do danes ni bila dostopna niti v arhivu (povezava je začela delovati komaj po šestih dneh). Da je dotična anketa spet vidna, se verjetno gre zahvaliti predvsem čuječi internetni javnosti, ki se je o cenzuriranem Pavlihi na veliko razpisala.

Dr. Marko Pavliha je za Politikis.si povedal: »Rad bi verjel, da je bila anketa na Siolu »stornirana« po naključju ali iz malomarnosti, toda glede na raznovrstne pritiske, ki sem jih doživel v zadnjih tednih in mesecih zaradi svoje skepse glede arbitražnega sporazuma, se bojim, da je to storjeno na željo vladajoče politike, ker sem jim očitno trn v peti. Požvižgajo se na dejstvo, da že poldrugo desetletje zastopam ista stališča in razmišljam s svojo glavo. Ker očitno nisem eden od njihovih »izbrancev«, so me »izbrisali« in za nameček ožigosali z desničarjem, čeravno se imam za popolnoma sredinsko in zmerno usmerjenega človeka, ki mu ni vseeno, kaj se dogaja z domovino.”

Glede zapletov oz. neusklajenosti glede postopka za izbiro arbitra med predsednikom državem Danilom Türkom in premierom Borutom Pahorjem, pa je Pavliha dodal: “Postopek izbire slovenskega arbitra mora nedvomno potekati po Zakonu o predlaganju kandidatov iz Republike Slovenije za sodnike mednarodnih sodišč, pri čemer me čudi, da tega že od samega začetka ni vedel tudi predsednik vlade. Zakon predpisuje stroge kriterije, kar je dobro,  in kompliciran ter spolitiziran postopek, kar ni v redu, saj zmanjšuje možnost slovenskih kandidatov, da se uveljavijo v mednarodni areni. Včeraj (predvčerajšnjim, op.p.) sem ponovno pisal vsem trem slovenskim predsednikom in predlagal, naj upoštevajo moje predloge za spremembe zakona, na katere opozarjam že skoraj desetletje. Gotovo ni dobro, da različni vrhunski politiki javno podpirajo različne kandidate, pri čemer mesto arbitra sploh še ni bilo pravnoformalno razpisano. Med tem je na Hrvaškem popolnoma jasno, da bo izbran prof. dr. Budislav Vukas, ki že nekaj časa javno tolmači arbitražni sporazum v škodo Slovenije.«

S Siolove ankete za nekaj dolgih dni “odstreljeni” dr. Marko Pavliha, je očitno “nekomu” trn v peti; kljub temu se še dalje trudi za slovenske interese in ponovno predlaga spremembo zakonodaje glede udeležbe slovenskih sodnikov na mednarodnih sodiščih. 

Foto: Matic Štojs

Št. komentarjev: 10
 1. brdavs pravi

  Človeka,ki je sposoben in pameten,vendar je drugače misleč,kakor naša neumna koalicija,ga je treba odstraniti in mu preprečit nadaljne delovanje.

 2. Božo pravi

  Marko Pavliha je sposoben mednarodni pomorski strokovnjak, zato je seveda strah in trepet sedanji nesposobni in nedržavotvorni garnituri. Škoda je le, da je sploh šel med socialne demokrate, saj bi lahko takoj uvidel, da se s fijakarskimi konji z rdečimi plašnicami ne da delat.

 3. filofan pravi

  Marko ne daj se pokvarjencem, ki jim ni mar slovenske domovine. V dobi interneta se vse zve in sliši. Samo tako dalje! Marka Pavliho za arbitra!!!

 4. Terezija pravi

  Nič novega. Pod vladavino Pahorja, se v bistvu kaže Kučanovo delo in levičarska obsedenost s kontroliranjem medijev. Hvala bogu za razne pozareporte, reporterje in politikise.

 5. Rexmundi pravi

  Noboljševik spet uvajajo enoumje. Mater zakaj je folk pri nas tolk trapast? Izgleda, da bo to ostala večna uganka.

 6. Jon pravi

  dr. Pavliha je strokovnjak, Sancinova pa asistentka brez mednarodnih objav. Glavno da je vslužbi Pshopahota.

 7. markopigac pravi

  Meni se pa zdi, da Pavlihe nihče več ne jemlje resno.

 8. psycadelic pravi

  It’s really very complex in this active life to listen news on TV, thus I only use the web for that purpose, and get the hottest information.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen