Zoran Janković spet užaljen: nisem Josef Fritzl

7

Ljubljanski župan Zoran Janković je spet na sodišču zaradi domnevne razžalitve. Tokrat ga je zmotila primerjava z okrutnim in nečloveškim Josefom Fritzlom, ki jo je zapisal Delov novinar Borut Tavčar.  Tavčar je lani junija zapisal: 

»Vsi smo ena velika družina, je o odnosu med Mestno upravo in Javnim holdingom Ljubljana, v katerega sklopu delujejo štiri javna podjetja, večkrat povedal ljubljanski župan Zoran Janković. V podjetjih se s tem ne strinjajo povsem, nekateri celo ‘zlobno’ namigujejo, da je imel tudi Josef Fritzl veliko družino, a je vprašanje, ali je bil del nje v kleti srečen.«

Jankovićev odvetnik Aleksander Čeferin je v zasebni tožbi zapisal, da je takšen komentar žaljiv, novinar pa naj bi storil kaznivo dejanje razžalitve, saj so baje vidni elementi zaničevanja. Janković v tožbi zahteva, da sodišče spozna  Tavčarja za krivega in ga ustrezno kazensko sankcionira. Ob tej najnovejši Jankovićevi sodni intervenciji se postavlja umestno vprašanje, ali so tudi figurativne primerjave nekaj na kar morajo novinarji še posebej paziti, ko pišejo o ljubljanskem županu Jankoviću. Po našem skromnem prepričanju iz inkriminiranega teksta ni viden namen zaničevanja. Poleg tega se novinar sklicuje na “nekatere osebe” iz podjetij o katerih piše, in ti naj bi namigovali na Fritzla.

Janković je v zadnjem času pogosto užaljen. Spomnimo: pred kratkim ga je zmotila primerjava podmladka SDS, ko so ga označili z balkanskim kavbojem in roparjem občinske blagajne. Je Janković kot politik postal preobčutljiv? Vemo namreč, da je pri javnih osebah na izpostavljenih položajih prag kritike lahko postavljen precej višje kot pri “navadnih” osebah. To je v preteklosti dokazovala tudi že sodna praksa.

Je Janković preobčutljiv za ukvarjanje s politiko ali mu je kdo preveč stopil na žulj? Če pa ima morda celo prav v svoji užaljenosti, pa bo povedalo sodišče…

 

 

 

Foto: Matic Štojs

Št. komentarjev: 7
 1. marjana pravi

  Pa saj se bo vsak trenutek zjokal, ta najbolj pošteni Ljubljančan v glavnem mestu. Ne on ni Fritzl in balkanski kavboj, on je najbolj svetli angel na obličju te zemlje.

 2. jan pravi

  A samo po levakih tolčete? Privoščite si tudi malce desnuhe, pa boste pridobili več avditorija.

 3. kekec pravi

  Tudi njemi se lahko zgodi narod.

 4. kekec pravi

  Tudi njemu se lahko zgodi narod.

 5. Pamuk pravi

  Zokislav se boji lastne sence. Vidi se mu, da čuti, da več ne bo plebiscitarno izvoljen in da v mestnem svetu več ne bo imel večine.

 6. brdavs pravi

  Revež pokliči Kučana na pomoč.

 7. Rexmundi pravi

  Kučan in čevapa sta se danes na Prešercu držala varno vsak od sebe.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen