Partner Simone Dimic čudežno bogati, Pahor pa še kar molči

14

Tema, ki jo je prejšnji teden odprl Dnevnik, je v širšem medijskem prostoru takorekoč ostala povsem prezrta. Partner vodje Pahorjevega kabineta Simone Dimic je namreč lastnik turistične agencije Escape, ki med drugim prodaja tudi letalske vozovnice. Roman Horvat, partner Dimičeve in lastnik Escape-a ni čisto medijsko neznana oseba, saj se skupaj s svojo partnerko rad udeležuje družabnih prireditev, kjer ga lahko ujamejo fotografske bliskavice.

Po razkritju Dnevnika pa bo Horvat postal tudi širše znan. Njegovo podjetje je začelo naravnost galopirati potem, ko so na volitvah zmagali Pahorjevi socialdemokrati. Če je Escape v letu 2007 imel 62.000 evrov prihodkov, je v letu 2008 skočil že na 1,5 milijona evrov, v letu 2009 pa je presegel mejo dveh milijonov evrov. In to v letu, ki ga je svetovna turistična agencija označila kot najtežje v zadnjih 30 letih v turistični panogi. Lani so pri agenciji Escape naredili največ prometa ravno s Pahorjevim kabinetom (od vseh drugih vladnih služb in ministrstev) in to v znesku 17.500 evrov (prodaja letalskih kart). Skupni promet Escape-a z vsemi državnimi organi naj bi po poročanju Dnevnika v lanskem letu tako znašal okoli 42.000 evrov, kar je še vedno zanemarljiv znesek v primerjavi z vsem lanskoletnim prometom te agencije (2 milijona evrov). Je Escape zatorej posloval tudi s kakšnimi državnimi podjetji? Ti podatki zaenkrat še niso pricurljali v javnost, so pa novinarji Dnevnika izvedeli, da je pred kratkim Escape sklenil pogodbo za prodajo letalskih vozovnic tudi s Petrolom, čeprav je ta že prej sodeloval direktno z Adrio Airways in največjo slovensko turistično agencijo Kompas.    

Ob tem se je seveda takoj postavilo vprašanje, če ne gre za konflikt interesov, a iz kabineta predsednika vlade so odgovorili kratko in jedernato: ne. Horvata in Dimičevo namreč “ščiti” Zakon o javnih uslužbencih, ki pravi, da z državnim organom v katerem uradnik dela, ne sme poslovati zakonec oziroma njegov sorodnik, ki ima več kot dvajsetodstotni delež v dotičnem podjetju. Glede na to, da Horvat in Dimiceva nista v nobeni pravnoformalni družinski skupnosti, sta iz te zakonske določbe izvzeta.

Ob tem čudežnem bogatenju v zadnjih dveh letih začudi tudi dejstvo, da ima agencija Escape (še vedno) samo dva zaposlena, odprla ni nobene nove poslovalnice, na spletu pa se predstavlja z neatraktivno in neažurirano (cene so še vedno v SIT-ih) spletno stranjo, ki bi težko koga prepričala, da bi pri tej agenciji naročil kakšne turistične storitve ali letalske karte.

Čeprav sta Horvat in Dimičeva dobro “pokrita” z Zakonom o javnih uslužbencih, ker pač nista poročena, bi se Pahor že zaradi politične higiene lahko vsaj oglasil in še sam osebno pojasnil, zakaj je Horvatova agencija od vseh državnih organov največ “kšefta” naredila prav z njegovim kabinetom.

Simona Dimic in Borut Pahor: v času njunega sodelovanja je agencija Escape (v lasti partnerja Dimičeve) postala prava gospodarska gazela.

Foto: Borut Peterlin

Turistična agencija Escape in njena zastarela spletna vizualna podoba:  očitno tudi to ni ovira za dohodkovno ekspanzijo te agencije. 

Št. komentarjev: 14
 1. Niko pravi

  Kje ste janševiki, da se vam ob tem nič ni zaletelo?

  In Grims je odgrimsal dalje brez pripomb in interpelacijee.

  :mrgreen:

 2. Pris pravi

  Pozabil si omeniti tisto, kar bi moralo organe nadzora najbolj skrbeti. Kljub temu, da se je prihodek agencije Escape povišal iz 62.000 evrov na 2 milijona evrov, pa je prijavljeni dobiček ostal praktično nespremenjen. Čarovniško računovodstvo par excellence!

 3. politižurnalist pravi

  @ pris: smo opazili, da se je tudi odhodkovna stran “uravnotežila” in je tudi to dejstvo naravnost izjemno, glede na to, da ni nobenega novega zaposlenega, nobene nove poslovalnice… a v primerjavi s 35x večjimi prihodki v dveh letih…

 4. Martin pravi

  Tipična levičarska poteza. Državo spraviti na kant, vmes pa bodo določeni posamezniki, ki imajo prave zveze obogateli. Za bruhat!

 5. Rado pravi

  Ne vem,
  čemu problematizirate dobiček in porast prometa?
  Ali ni to pravzaprav srčika kapitalizma? Jaz bi rekel, da je Roman Horvat uspešen podjetnik in spoštovani član naše skupnosti. /razen če mu DURS in tožilstvo ne dokažeta drugače/.
  Zato lepo prosim, jezike za zobe!

 6. Costela pravi

  Če se mu je promet povečal še ne pomeni,da je tako drastično narastel dobiček.
  Če prodaja karte, živi samo od razlike ali od priznanih rabatov s strani Adrije.
  Tisti rabat je lahko skuriti na 2 zaposlenih,sploh če morajo kam odpotovati in si poračunati tuje dnevnice.

  Pa kakšno zaveso v pisarni zamenja,pa plača čistilko(ki lahko čisti tudi pri sosedovih) pa se bilanca uravnoteži.

 7. Dajana pravi

  Jezike za zobe???? In o kapitalizmu nam bo predaval zabetonirani stalinist? A komunisti postanejo kar naenkrat kapitalisti – samo zato, ker se je sistem zamenjal?

 8. Rado pravi

  Le s kom se prepiraš Dajana?
  Komentiraj vsebinsko!
  Izgleda, da ste vsi še globoko v socializmu, ker se toliko zaletavate v tiste, ki so sposobni zaslužiti več od vas . . .
  Bogatenje v kapitalizmu pač ni greh!

 9. Dajana pravi

  Kraja pa. 😉

 10. borc pravi

  sej to je to, banda drzi skupaj, maneken pa nič kot vedno išče kompromise, ali pa se umakner in ne da izjave

 11. Rado pravi

  Lahkotnost,
  s katerimi mnogi blogarji operirate z besedami “zabetonirani stalinist” ipd.
  ter povsem lahkotno nekoga obdolžite tatvine,
  je nedvomno integralni del sovražnega govora, ki vse bolj preveva svetovni splet.

 12. HAHA pravi

  To so verjetno tisti “zmagovalci” o katerih je pred časom pod vplivom substanc, ki jih švercajo Zokijevi balkanski bojevniki govoril Borat???

 13. […] Partner Simone Dimic čudežno bogati, Pahor pa še kar molči […]

 14. […] kampanji, ki dejansko že teče, ob tem pa naj spomnimo, da je največ “kšefta” v preteklosti z njegovim kabinetom delal ravno partner njegove bivše desne roke Simone Dimic. In smešno, Pahor je včeraj na tiskovni konferenci kar […]

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen