Borut Pahor: v parlamentu vsi pijani?! Gantar mu je že poslal protestno pismo!

12

Predsednik vlade Borut Pahor je spet storil PR kiks. Ob obisku študentskega štanta na tradicionalni študentski prireditvi Škisova tržnica, so ga študenti povabili, da spije nekaj “alkoholnega na eks”. Pahor je ponujeno pijačo zavrnil z naslednjimi besedami: “Moram biti trezen, ker grem v parlament. Tam mora biti vsaj eden trezen.” Ta izjava je med parlamentarci povzročila nemalo razburjenja, saj je letela neposredno na njih. Poleg tega je sam Pahor bil izvoljen v ta državni zbor in ta “pijanska druščina”, je nato izvolila njega kot predsednika vlade.

Odreagiral je tudi predsednik državnega zbora Pavel Gantar, ki je Pahorju že poslal pismo, v katerem meni, da je s takšno izjavo šel odločno predaleč, zlasti v času, ko imajo državne institucije zelo nizek ugled v javnosti. Če se bo Pahor za svoje besede opravičil, bo znano v prihodnjih dneh.

V slovenskem parlamentu je sicer v parlamentarni jedilnici moč dobiti alkohol skupaj s hrano. 

Pripis (Pahor se je danes v pismu Gantarju urgentno opravičil):

Dr. Pavel Gantar,
Predsednik Državnega zbora Republike Slovenije
Spoštovani gospod predsednik!
Čeprav me v Vašem pismu prosite zgolj za pojasnilo za moje, v očitno nesrečnem poskusu duhovitosti izrečene besede, na Študentski tržnici v Ljubljani, sprejmite tudi iskreno opravičilo.
V svoji dolgi politični karieri sem imel to neprijetno izkušnjo, da so mi vedno, seveda iz prijaznosti in celo naklonjenosti, vsiljevali ali vsaj ponujali alkohol, kljub temu, da so vedeli, da sem se na srečanja praviloma pripeljal sam in se iz njega tudi sam odpeljal. Med vsemi mogočimi izgovori, ki sem jih našel, da ne bi prizadel vljudnosti gostiteljev, sem že pred mnogimi leti začel odklanjati ponujeno pijačo s poskusom duhovitosti, da »mora biti pač v tej državi nekdo trezen«. Ne takrat, ne kasneje, v različnih okoliščinah, se nobenemu ta izjava ni zdela pretirana ali žaljiva.
Tokrat sem jo uporabil v povezavi z državnim zborom, za kar mi je resnično žal. V tem zboru sem bil mnoga leta poslanec in tudi predsednik. Zlasti na tem položaju sem vedno terjal, da se drugi do te institucije vedejo spoštljivo in tako poskušam ravnati v odnosu do nje tudi sam na položaju, ki ga trenutno zasedam. Zato mi je, kot rečeno, resnično žal, da sem, hiteč s študentske prireditve v državni zbor, to tudi omenil na način, ki ga vi razumete kot neprimernega in spodrsljaj, jaz pa kot poskus duhovitega in šaljivega.
Toda, spoštovani gospod predsednik, vedno sem in bom menil, da določa raven žaljivosti izjave tisti, komur je bila ta izjava namenjena in ne tisti, od kogar je bila izrečena. V tem smislu torej sprejmite moje iskreno opravičilo. Dajem ga s kančkom osebne grenkobe, ker se mi zdi, da se nahajamo v neki situaciji, v kateri je vse preveč moraliziranja in sprenevedanja, namesto da bi bilo nekoliko več odprtosti in odkritosti. Ljudje smo prehitro in nekritično pripravljeni verjeti, da nam nekdo želi prej slabo kot dobro in da tudi dejansko je vse prej slabo in da je le malo kaj, če sploh kaj dobrega. Preveč je strahu, premalo je poguma, preveč je
občutljivosti za vsako besedo, premalo je odpustljivosti za kakšno odvečno besedo. Z drugo besedo, manjka nam malo več samozavesti.
Sprejmite moje opravičilo z zavezo za dosledno spoštljivo sodelovanje z visokim zborom, ki ga vodite. Razumem, da to od mene terja položaj, ki ga zasedam. Sicer pa bom v življenju ostal tak, kot sem in ne tak, kot si želijo drugi.
Vaš
Borut Pahor

Borut Pahor je zavihal nos nad ponujenim alkoholom, a istočasno namignil, da so v parlamentu vsi pijani

Foto: Matic Štojs

Št. komentarjev: 12
 1. Laskec pravi

  Mogoče se pa le ni motil

 2. dule pravi

  Bravo Borut
  Spontano, neposredno, odsev trenutne klime. Izrečeno je, lahko se opraviči, vsi se opravičujemo, motiti se je človeško, pa četudi ukradeš firmo. Ko bo klima v družbi boljša bodo izjave drugačne.

 3. Pijanko pravi

  Prav je povedal, ni enega treznega v parlamentu, v prenesenem smislu in dejansko. V glavi luft, v krvi pa alko. Ni čudno, da gre država v totalko.

 4. brdavs pravi

  Bravo Pahor,kateri pove resnico se mo 50% oprosti.Če stopiš mački na rep zamijavka .Gantar pa Potrč pa res izgledata včasih tako.

 5. Nevica pravi

  Jaz bi to njegovo izjavo dojela veliko bolj kot samohvalo na račun trezne presoje, ne na račun treznega stanja. Menim, da se je Pahorju samo nerodno zareklo in ni mislil, da so vsi pijani.

 6. Niko pravi

  Po izrečenem v parlamentu, pa nam naj bo jasno, da je razlika med levico in desnico: levi tankajo etil, desni pa očitno metil.

  😀

 7. HAHA pravi

  Mogoče pa vsi črtice vlečejo?? Črtica ti da krila in pogum, da trosiš neumnosti kot on. Grki se bunijo brez razloga, mi pa ne vem s kakšnim razlogom še vedno molčimo in požiramo ves drek, ki nam ga ta REŽIM trosi???

 8. Rak pravi

  Verjemite mi, včasih bi pijanost poslancev v parlamentu bila celo koristna. Ker smo ljudje v pijanosti bolj korajžni, bi se marsikateri poslanec uprl strankarski diktaturi in glasoval za zakonske rešitve res po svoji vesti.
  Na zdravje!

 9. Rexmundi pravi

  Bolje biti pijan nego star. Tist star na konc, bi moral zamenjat z lud.

 10. […] slovenskega premiera Boruta Pahorja o pitju alkohola med parlamentarci, ki jih je nedavno izrekel na Škisovi tržnici, so se izkazale za resnične. Tako vsaj trdita […]

 11. […] je alkohol pogost prijatelj zaposlenih v državni upravi in v parlamentu je pred časom opozoril tudi predsednik vlade Borut Pahor, na našem portalu pa smo razkrili alkoholne eskapade nekdanjega podpredsednika Državnega zbora […]

 12. […] je alkohol pogost prijatelj zaposlenih v državni upravi in v parlamentu je pred časom opozoril tudi predsednik vlade Borut Pahor, na našem portalu pa smo razkrili alkoholne eskapade nekdanjega podpredsednika Državnega zbora […]

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen