Pomladniki vračajo udarec: po Titovi cesti v Ljubljani, Park samostojne Slovenije v Mariboru

3

Včeraj so slovenski pomladniki ob okrogli mizi, ki se je v počastitev 20. letnice prvih demokratičnih volitev po 1. svetovni vojni zgodila v Mariboru, potegnili še eno simbolno gesto.  Pred samo prireditvijo so gostje okrogle mize v bližnjem parku pri Zavodu Antona Martina Slomška  simbolično zasadili hraste, park pa od včeraj nosi ime, Park samostojne Slovenije. Dr. Ivan Štuhec, voditelj okrogle mize je ob tem, malo za šalo, malo za res, dejal: “Če lahko imajo v Ljubljani Titovo cesto, bomo pa mi v Mariboru imeli Park samostojne Slovenije.” Če se bo takšno prvo poimenovanje v kontekstu slovenske pomladi “prijelo” tudi na kakšno slovensko cesto ali ulico, pa bo pokazala prihodnost. Po besedah udeležencev okrogle mize, si bi ljudstvo kaj takega prav gotovo želelo (vsaj tisti, ki so aktivno sodelovali pri slovenski pomladi pred 20 leti).

Po Titovi cesti v Ljubljani, Park samostojne Slovenije v Mariboru. Ta simbolična gesta morda napoveduje nova poimenovanja v kontekstu slovenske pomladi. (*Slika je simbolična)

 

 

 

Lojze Peterle, Janez Janša in Ivan Štuhec so se s škornji na nogah sprehodili po nastajajočem Parku samostojne Slovenije

Št. komentarjev: 3
 1. APM pravi

  20 let je doba, ko bi že lahko kakšen zgodovinar pričel pisati zgodovino dogodkov, ki smo jim bili priča in ki jih videvamo vsak po svoje, zato, ker ne poznamo ozadij.
  Zgodovina je last posameznih političnih struj, od katerih prevladuje leva, saj so razumniki pred vsem leve provinjence in ti ščitijo levičarstvo. Tako se praksa, da si ena opcija prisvaja zgodovino nadaljuje.
  Razne laži postajajo zgodovina. Tako sta dva lika, ki sta zavozila Slovenijo prišla na oltar, to sta Drnovšek in Kučan. Objektivna dejstva govorijo, da je Slovenija zašla v slepo ulico pred vsem zato, ker ni opravila reform, ki so potrebne za demokratično družbo. Še vedno nas bremenijo težke coklje komunistične preteklosti in nostalgija po titovih časih. Ja, bili so lepi, vendar so vodili v prepad in propad Juge. Takrat ni bilo več povratka k Titu. Novo pot je nakazal DEMOS, ki pa jo je takoj posul s trnjem krog nostalgikov pod vodstvom tov, Kučana. Kam so nas pripeljali, pa lahko vidimo in občutimo na lastni koži. Malo koga v blaginjo!

 2. markopigac pravi

  Včerajšnja okrogla miza je pokazala, da niso “pomladniki” nič boljši od svojih političnih nasprotnikov.

 3. Silvo pravi

  Še več takih zgledov naj bo po Sloveniji kot je ta Park samostojne Slovenije. Vse Titove, Kardeljeve ceste in podobna zločinska poimenovanja pa naj se čimprej izbrišejo in nadomestijo z novimi,

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen