Osvobodilna fronta je bila več kot le boj proti okupatorju

4

Ob dnevu upora proti okupatorju so na Boču pripravili že tradicionalno prireditev, katere sta se med drugimi udeležila tudi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Janez Stanovnik ter obrambna ministrica, dr. Ljubica Jelušič.

Prireditev, na kateri se zbrani naslavljajo s tovarišicami in tovariši je minila v znamenju rdeče zvezde, borbenih napevov ter spominov na obdobje izpred več kot 60 let. Janez Stanovnik je v svojem, s čustvi nabitem govoru, orisal takratne dogodke in povedal, da NOB ni pomenila le borbe za našo svobodo, ampak je to bila borba za rešitev celotne človeške civilizacije. Dodal je še, da nikakor ne more razumeti, kako si lahko nekdo danes drzne napisati peticijo za ukinitev vojske, saj je po njegovo prav vojska hrbtenica države in suverenosti.

In če se je Stanovnik dotaknil dogodkov iz preteklosti, je Jelušičeva svoj pogled usmerila v prihodnost. Dejala je, da fašizem še ni mrtev in da bodo generacije, ki prihajajo za nami morale poskrbeti za to, da se ga uniči. Zagotovila je, da med slovenskimi vojaki ni dvomljivcev, ter da vsi svoj poklic opravljajo častno in pogumno.

Več na Politikis TV.

Obrambna ministrica se je dotaknila tudi prihodnosti; nič pa ni povedala o redefinicije pogodbe med Mors in finsko Patrio

Foto: Vasja Šabeder

Št. komentarjev: 4
 1. […] je obrambna ministrica Ljubica Jelušič, poleg Janeza Stanovnika, bila osrednja govornica ob Dnevu upora proti okupatorju na Boču.  Ob tem so mnogi opazili, da je zbrane kar naprej naslavljala s tovariši in tovarišicami. Če […]

 2. Rexmundi pravi

  Takile trmasto vztrajajo na svojih barikadah, nič jih ne premekne. Ves ta cirkus je bolj podoben politični komediji. Samo je veliko več. Vztrajno zavajajo naše državljane. Včasih so tudi opozarjali in zastraševali! Dejstvo pa je, da se komunisti niso smeli najprej upreti Nemcem, zato so se uprli zahodnim imperjalističnimi zavezniki in izkoriščevalci. Naivneži pa so temu verjeli. Tako je še danes. Šele po napadu Nemcev na Sovjete junija 1941 so po ukazu iz Moskve organizirali OF. In tako so bolj branili sovjetski narod kot svojega. Prebrat je treba knjigo Francija Škerla: Počeci partizanskoga pokreta v Sloveniji; in metoda Mikuža: Pregledi I. Slovenska partija je z lažmi in zavajajočim praznikom nadaljevala ves čas… Kdo se je 27. aprila 1941 uprl in komu se je uprl?

 3. Rado pravi

  “Dejstvo pa je, da se komunisti niso smeli najprej upreti Nemcem, ”

  Štirinajst dni po okupaciji bi se bilo težko se upreti komorkoli. Šlo je le še za zasnovo upora.

 4. Rexmundi pravi

  Tako, in to zgodovinsko zmešnjavo naj pojasnijo, če zmorejo. Od kod boljševikom bela garda? Bila je v carski Rusiji. kardelj je to kar od tam preplonkal. Tam so jo imel do oktoberske revolucije in prve svetovne vojne. Pred partizanskim nasiljem pa so vaščane varovale vaške straže.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen