Ljubica Jelušič pretiravala s tovariši in tovarišicami

10

Včeraj je obrambna ministrica Ljubica Jelušič, poleg Janeza Stanovnika, bila osrednja govornica ob Dnevu upora proti okupatorju na Boču.  Ob tem so mnogi opazili, da je zbrane kar naprej naslavljala s tovariši in tovarišicami. Če bi to storila samo enkrat, pri pozdravnih besedah, bi to še bilo v redu. Pač je pozdravila nekatere borce, ki so prišli na prireditev. Poleg tega je med in povojna generacija, tako naslavljanje imela že vcepljeno, saj je to bilo nujen in sestaven del komunistične doktrine v duhu “bratstva in enotnosti”.

http://www.youtube.com:80/watch?v=46mXAghehys

Smešno pa to postane v letu 2010, ko na takšne prireditve hodijo vse generacije (npr. izkoristijo dela prost dan za izlet), tudi takšni, ki so se rodili že v samostojni Sloveniji. Takšnim, ki so odraščali v eri slovenskega turbokapitalizma, ki ga je dodobra uspela razviti zlasti tranzcijska levica, je pojem ‘tovariš’ in ‘tovarišica’ praktnično nerazumljiv in arhaičen. Jelušičeva se je namreč kasneje v govoru čisto spozabila in zbrane naslavljala samo še s tovariši in tovarišicami. Ob tem je storila tudi lapsus (zanalašč?), ko je govorila o tovariših, ki so se leta ’91 borili za slovensko osamosvojitev. Ve se, da so takratni tovariši (Kučan in podobni) ostro nasprotovali osamosvojitvi…

Obrambna ministrica je v svojem govoru na Boču pretiravala s tovariši in tovarišicami. Celo slovenske osamosvojitelje je nazvala s tovariši…

Foto: Vasja Šabeder

Št. komentarjev: 10
 1. […] ministrico Ljubico Jelušič je včeraj nostalgično zanašalo – vsi s(m)o spet bili tovariši in tovarišice. Tovariša Stanovnika takšno naslavljanje sicer ni nič motilo, koga drugega pa. Vendarle živimo […]

 2. mitja vilar pravi

  To, da je beseda “tovariš” za nekatere nerazumljiva je logično. Ampak zaradi svoje nevednosti še ne gre obtoževati kogarkoli za uporabo te besede. V primerjavi z vojaki na intervenciji živimo zelo udobno življenje in lahko pisarimo razne ukinitve vojske. V praksi pa morajo biti vojaki izjemno tovariški, ker je to edin način preživetja v boju. Sam vojak ne doseže ničesar, zgolj v skupini. Je pa to tema, o kateri tako imenovani intelektualci, ki imajo do okolja in do trga običajno zelo egoističen odnos, ne vedo kaj dosti. Soliranje v vojski se konča s smrtjo.
  Trend udobnega živlenja je v tem, da iz dolgočasja posamenizki stalno iščejo nekenapake, ki naj bi se zgodile. Na ta način skušajo dokazati svojo inteligenco. Odstotek inteleigentnih je pri nas izjemen,ker pretežno večina zgolj kritizira.To, da ima vsakdo pravico do svojega govora in mišljenja je pa očitno nekaj abstraktnega.

 3. Oleg pravi

  Pa itak so tečni s temi svojimi tovarišijskimi srečanji. Še huje pa je, ker se na tak način indoktrinira mlajše. Nič nimam proti realni sliki borcev proti okupatorju, ne pa da se to medvojno tovarištvo prenaša še v obdobje po letu 1945 (kjer so bili samo še ‘mi’ in ‘oni’), ali pa celo v letu 1991, kar je seveda absurd prve kategorije.

 4. Želac pravi

  Ni panike, samo zatrokiralo ji je. Stanovniku pa se dejansko kolca po starih časih, ko so se šli še partizane.

 5. kekec pravi

  Gledamo pač maškare večkrat na leto

 6. matija pravi

  po zaslugi teh tovarisev ste se vsi rodili.ce ne bi bilo njih,tudi vas ne bi bilo. in govorili bi samo nemsko!!!

 7. duc pravi

  Dajmo že enkrat pokopati vse mrtve in nehajmo z II. svetovno vojno,če me spomin ne vara živimo v letu 2010 in bilo bi bolje,da se posvetimo gospodarski krizi,brezposelnosti,revščini,zdravstvu…………

 8. Jaka pravi

  Se strinjam. Slovenija rabi v tem trenutku vse kaj drugega kot litanije o 2. svetovni vojni. Praznik naj ostane, takšne prireditve pa so brezpredmetne. Po anketi siola, gre 80% ljudi na izlete, le 20% pa hodi na te prireditve. Podatek je dovolj zgovoren sam zase.

 9. Rak pravi

  Zadnje, kar bi pričakoval od nje, so te tolikokrat ponovljene besede…… Se je tudi že njej pričelo mešati?

 10. Renko pravi

  Kolca se jim kolca po starem sistemu, a imajo to nesrečo, da se ti komunajzarski časi ne bodo nikoli vrnili. Na srečo tistih, ki razmišljamo bolj odprto in demokratično.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen