Borut Pahor objavil famozni magnetogram, situacija glede Brezigarjeve pa ostaja status quo

4

Predsednik vlade Borut Pahor je včeraj sinoči na spletnih straneh urada predsednika vlade objavil magnetogram sestanka, ki je potekal 19.3.2010 med njim, pravosodnim ministrom Alešom Zalarjem, višjo državno tožilko Branko Zobec Hrastar in generalno državno tožilko Barbaro Brezigar. Magnetogram, ki je bil najprej označen z oznako ‘zaupno’ je sedaj javno objavljen, slovensko ljudstvo pa se lahko samo prepriča, kako so se med akterji sestanka razčiščevale nejasnosti glede pristojnosti tožilstva in ministrstva za pravosodje.

Bolj kot objava magnetograma (v LDS so trdili, da bo v njem razvidno, da naj bi Barbara Brezigar delala nezakonito), pa buri slovensko javnost dejstvo, da bo LDS, kljub pretresu, ki ga je Katarina Kresal povzročila s svojimi tremi zahtevami Borutu Pahorju, ostala v vladi. Pahor pravi, da so sedaj vse tri zahteve, ki jih je zahtevala najmanjša koalicijska partnerica uresničene, danes pa naj bi se še posebej sestal s predsednico LDS, Katarino Kresal in preveril, če oba mislita enako. Nekateri politični analitiki pa opozarjajo, da situacija glede Brezigarjeve še vedno ostaja ‘status quo’, čeprav je ravno generalna državna tožilka bila glavni predmet koalicijske krize, in da bo v prihodnosti LDS še vedno poskušala zamenjati Brezigarjevo.

Mimogrede, iz magnetograma je razvidno, da je višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar poskušala namočiti Brezigarjevo, saj je dejala “da je vsak drug dan generalna dražavna tožilka klicala policista specializiranega oddelka v zadevi, katero obravnavam jaz”. Pahor se je več kot očitno v tem delu postavil na stran Brezigarjeve, saj je dejal, da je potrebno razlikovati med pojmi ‘neobičajno’, ‘nenavadno’ in ‘nezakonito’. Brezigarjeva pa je ob tem povedala, da so policisti specializiranega oddelka zaposleni na Vrhovnem državnem tožilstvu in da ni nič spornega, če se pogovarja s svojimi sodelavci…

Magnetogram s famoznega kvadropartitnega sestanka je sedaj dostopen javnosti, iz njegove vsebine pa ne izhaja, da bi Barbara Brezigar pri svojem delu delovala nezakonito. 

Št. komentarjev: 4
 1. Rexmundi pravi

  Politično ni primerna, samo to je in nič drugega. Pionirčki svojo gonjo. Samo tudi to objavljen so cenzuriral? Pionirčki imajo res slabo vest.

 2. frenki pravi

  Pa saj je že od samega začetka jasno, da Brezigarjeva ni nič kršila. Gre samo za to, da si Kresalka uzurpira vse tri “bog in batina” resorje: policijskega in pravosodnega že ima, sedaj si hoče podrediti še tožilstvo. Tukaj Pahorju vsaka čast, da se ne pusti, edina njegova napaka v tej zadevi je, da ne spodi Kresalke in njenega LDS čez vladni prag. Bo pač vladal z manjšinjsko vlado. Sicer pa bodo jeseni tako verjetno že nove državnozborske volitve.

 3. P.J. pravi

  Hvala stvarstvu, da se počasi a vztrajno tudi v politiko vedno bolj vpletajo etična načela. Dotična tematika nakazuje, da se argument moči umika iz medsebojnih odnosov. Tudi v politiki…

  Velik korak.

 4. Ana pravi

  Se strinjam. To bo za Pahorja velika zmaga, če ne bo pustil, da mu LDS vrhuška odstavi Brezigarco. Pahor zgleda pošten politik, a njegova največja napaka je v tej bedasti konsenzualnosti za vsako ceno.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen