20 let od prvih večstrankarskih demokratičnih volitev po prvi svetovni vojni

7

Zavod Antona Martina Slomška je včeraj, ob 20. obletnici prvih večstrankarskih demokratičnih volitev po prvi svetovni vojni priredil okroglo mizo, z naslovom Demos in prve demokratične volitve 1990.

 Na prireditvi so sodelovali štirje pomembni predstavniki Demosa: Ivan Oman, Janez Janša, Lojze Peterle in Hubert Požarnik, ki so skozi različne osebne zgodbe zbranim poskušali predstaviti dogajanje v tistih, za Slovenijo izredno pomembnih časih. Vsi skupaj so si bili enotni, da še zdaleč ni bilo tako enostavno, kot želijo nekateri predstaviti danes, saj je bilo veliko takšnih, ki so osamosvojitvi ostro nasprotovali. Kot je dejal Janša, so ključne zakone sprejeli le za las, saj si takratna politika nikakor ni bila enotna. Prvak SDS se je slikovito izrazil, da so bile razmere pred 20 leti podobne tunelu, na koncu katerega je bila luč, a vse skupaj je bilo precej nejasno. Lojze Peterle je nekajkrat s svojim ljudskim nastopom nasmejal občinstvo, med drugim pa je povedal, da Slovenija še nima prave krščanske demokracije po vzoru nemške CDU (krščanskodemokratska unija) in da jim v preteklosti takšne združitve niso uspele.

Na prireditvi seveda  ni šlo brez besede o aktualni vladi, kateri pa so vsi štirje predstavniki Demosa namenili glasno kritiko. Po mnenju Požarnika in Omana, so spremembe nujne, dosegle pa se bodo z novim povezovanjem pomladnih sil, a tega ne moremo poimenovati Demos 2. Po njunih besedah gre za drugi prostor in čas, desnica pa bo morala sama ugotoviti, kakšen je ta recept za uspeh na volitvah.

Janez Janša je omenil afero Baričevič, ki je po njegovih besedah zarezala zelo globoko, kar se vidi tudi iz reakcij oblasti. Želja po zamenjavi Barbare Brezigar korenini ravno v tem, da bi se ta »garažna« afera čim prej pometla pod preprogo. »Naslednja vojna ne bo enaki prejšnji,« je včeraj Janša dejal na okrogli mizi in pojasnil, da se bo na naslednje volitve potrebno pripraviti z drugačno strategijo. Ob tem je poudaril, da tudi v mandatu 2004 – 2008 pomladna koalicija ni vladala z veliko večino, in da močna pomladna koalicija še vedno ostaja izziv strankam slovenske pomladi.

Pred samo prireditvijo so gostje okrogle mize v bližnjem parku pri Zavodu Antona Martina Slomška  simbolično zasadili hraste, park pa od včeraj nosi ime, Park samostojne Slovenije.

Vodja včerajšnje okrogle mize dr. Ivan Štuhec in glavni akterji Demosa

Št. komentarjev: 7
 1. golijat pravi

  Demos se je boril za več strankarske volitve in za samostojno demokratično Slovenijo ,sedanja vlada pa tepta to demokracijo in daje odlikovanje nekdanjim udbovcem.

 2. Gogi pravi

  Bravo pomladniki, brez vas ne bi bilo samostojne Slovenije. Levičarska oblast se prvih demokratičnih volitev sploh ni spomnila. Sramota od sramote! Se lepo vidi, kje bi radi bili, namesto v samostojni Slovenije – nazaj v jugoslavijo bi radi šli. To kar delajo kučmani in jankovići ves čas, so v bistvu poteze, ki vodijo nazaj v zatohli sistem, kjer imajo eni vse, drugi pa nič.

 3. figa pravi

  Bog nas varuj tak(š)nih vlad, kakršna je bila prejšnja.

 4. apup pravi

  FIGA!!!!!! Sedaj pa imaš pravo vlado!afera bulmastif ,plačujejo prijateljem lizinge in se ukvarjajo sami z seboj za narod jih pa pač kita boli!!!

 5. Rado pravi

  Halo Politikis,

  čakamo da boš kaj kritičnega zapisal na temo pomladnikov. Vsaj toliko, da prikriješ svoje žlahtno poreklo. 🙂

 6. politižurnalist pravi

  Kaj pa so pomladniki takega naredili, da bi bili lahko deležni kritike? To, da so postavili temelje za osamosvojitev?

 7. Rado pravi

  🙂
  Tako rorej. Zdi se da nadaljuješ v stilu povojnih partijskih sekretarjev: Partizanstvo=absolutno dobro, domobranstvo=absolutno zlo.
  No kasneje se je izkazalo, da to ni bilo čisto res.

  Zdaj si torej, spoštovani Politikis, še v zgodnji fazi: Pomladniki=absolutno dobro,
  vsi ostali=absolutno zlo.

  Koliko let bomo morali čakati na naslednjo fazo?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen