Ustavna obtožba: Janša včeraj Türka obsipal z neugodnimi vprašanji

2

Predsednik države Danilo Türk se je včeraj ustavne obtožbe rešil. To je zaradi razmer v parlamentu bilo tudi za pričakovati. Za predlog ustavne obtožbe je glasovalo 32 poslancev, proti pa 52. Igra moči se je začela že takoj na začetku: Türk ni poslušal uvodnega govora predsednika SDS Janeza Janše, opozicijski poslanci pa ob prihodu in odhodu Türka v razpravno dvorano niso vstali. Türk je včeraj v parlamentu bil precej nervozen, kar sicer ni njegova tipična navada; najprej je predlagateljem predlagal umik ustavne obtožbe, potem pa je še ostale poslance pozval, da predlog “odločno in energično zavrnejo”. Predsednik države se je ponovno skliceval na to, da je Ertla odlikoval za njegovo vlogo pri akciji Sever, a proti argumentacijsko močnejšemu liderju opozicije Janezu Janši ni mogel dostojno konkurirati. 

Tudi Janša je še enkrat več ponovil, da je odlikovanje Ertlu kot bivšemu šefu Udbe, ki je sistematično kršil človekove pravice, pljunek v obraz demokraciji in slovenski samostojnosti in ob tem Ertla označil kot mednarodnega terorista. Za Udbo je, tako Janša, Vrhovno sodišče RS uporabilo izraz organizacija, ki je izvajala kriminalne dejavnosti. Udba je prav tako vohunila za lastnimi državljani, jih zapirala, mučila in ubijala, je še dodal Janša.

Türk je včeraj bil s strani Janše deležen številnih neugodnih vprašanj zanj, še posebej pa je odmeval Janšin poziv Türku, da naj pove, kaj ve o atentatu v Velikovcu leta 1979. Kmalu zatem je namreč Türk postal višji funkcionar zadolžen za manjšino na avstrijskem Koroškem. Nadalje je Janša Türka vprašal koliko časa pozna osebno Ertla in pri katerih projektih sta skupaj sodelovala. Ker gre za javno postavljena vprašanja, je pričakovati, da bo Türk na njih kmalu odgovoril.

Janez Janša je včeraj na Türka naslovil nekaj neprijetnih vprašanj. Sedaj čakamo na Türkove odgovore.

Foto: Matic Štojs

Št. komentarjev: 2
 1. Niko pravi

  Bom poskusil na kratko:

  – zakaj poslušati Janšo, če si dobil vse napisano na papirju. Povsem nerazumno, če si se odločil, da odgovoriš in ne debatiraš zaradi populizma oz. iskanje populističnih toč?

  – kaj imajo razmerja v parlamentu z resnico in realnostjo – spet le populizem za bedake? Končna možnost: Türk bi servirano lahko začinil celo s tem, da bi parlamentu sam predlagal, da sprejme ustavno obtožbo. Ustavni sodniki bi lahko bedarijo te vrste strokovno le zavrnili. Svet se bi smejal, domači politični zagnanci, pa bi v naslednji fazi “SPROŽILI USTAVNO OBTOŽBO PROTI USTAVNEMU SODIŠČU”.

  – Slovenci bi izpadli bedaki in naši politiki ustvarjalci novega pojma – “rumena politika (ja, tudi na kakce, ki se vlečejo že dobrih 60 let aludiram).

  Sicer pa ni čudno, da je , kot je, če so novinarji v rangu avtorja tega članka.

 2. Ana pravi

  Turk je bil včeraj vidno živčen. Naj še zdaj kaj pove o svojem dolgoletnem znanstvu z Ertlom. To, da je predsednik države, še mu ne daje nobene pravice, da je nad ustavo. Podelitev medalje bivšemu udbašu je kršenje naše ustave in pika. Še 2 leti… ali prej, bo stvar povsem drugačna.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen