Tri veje oblasti in ena stranka

2

Piše: Kristijan Ploj, profesor

Po vseh malodane, če lahko cinično pripomnimo, komičnih aferah naše politične scene je očitno bolj ali manj jasno samo to, da bo najhujša posledica zadela tiste, ki so v vse skupaj še najmanj vpleteni. Očitno je, da je LDS s svojim vplivom dosegla oz. bo dosegla menjavo generalne državne tožilke Barbare Brezigar – edine osebe, ki ne sodi v ideološki, politični ali kakršenkoli nazorski krog strank, ki sedaj vodijo državo.

Ironično je, da so poglavitni akterji afer, ki bodo očitno odnesle državno tožilko, prav iz strank, ki imajo še najmanj skupnega s politično opcijo, kateri naj bi pripadala Brezigarjeva. V ozadju in imenih, ki naj bi zamenjali Brezigarjevo, lahko razberemo, da gre za očitno politično igro (povezave Jenulla z Branko Hrastar, katere odstop naj bi bil povod za rušenje Brezigarjeve, so precej očitne – kot poroča RTV SLO), ki ima za cilj onesposobiti še zadnji kritični glas v pravosodju oz. ministrstvu, ki ga vodi Zalar.

Najbrž ni treba pripomniti, da si tudi Brezigarjeva zasluži kritike in da najbrž ni politično »neoporečna« (sicer pa, kdo pa je, glede na zadnje dogodke?), je pa bila vsaj v zadnjem času edini porok za kolikor toliko normalno delo tožilstva, ki je bilo pod hudim pritiskom politike, zlasti še LDS in Zares. Ob izbruhu afere z bulmastifi, ki je kompromitirala prav stranko LDS, pa je očitno, da je s svojim vztrajanjem pri preiskavi afere in njeni razjasnitvi povzročila precejšen nemir pri že tako, vsaj kar se tiče politične podpore, zaradi afere pretreseni in s upadom podpore soočenima strankama koalicije.

Kot je že bilo večkrat napisano, je ta odločitev novi in pravi test za predsednika vlade – ki pa se bo verjetno v strahu za oblast, ki jo želijo krogi v njegovi lastni stranki (SD), odločil za menjavo na mestu generalne državne tožilke. Dejansko so bo zopet izkazalo, da je Borut Pahor precej nemočna politična figura, s katero pometajo interesni lobiji dveh precej manjših koalicijskih partneric. Tako nam v trenutku velike ekonomske krize vlada šibka in nesposobna vlada, ki se v glavnem ukvarja s popolnim političnim prevzemom oblasti in države za svoje partikularne interese – oz. to počneta dve manjši koalicijski partnerici.

Vlada najbrž težko čaka tudi odločitev US o arbitražnem sporazumu s sosednjo Hrvaško – tudi ta bo (čeprav bo najbrž pozitivna) glede na glasovanje ustavnih sodnikov precej zanimiva in bo lahko vsaj delno pokazala, koliko neodvisnosti je dejansko ohranila sodna veja oblasti, ki jo predstavlja US – tožilstvo pač spada pod jurisdikcijo pravosodnega ministra. Dejansko pa nas najbrž čaka precej klavrn zaključek teh afer – popolna podreditev države in njenih organov dvema minornima političnima strankama, ki s svojimi lobiji držita v šahu celotno koalicijo in državo.

Št. komentarjev: 2
  1. Tone pravi

    Zares je neverjetno kako si Pahor pusti pometati s seboj. Glede vodenja države pa je razočaral na celi črti. Zarečene besede o nemenjavanju ljudi, lomastenje po državnih podjetjih in delitev plena še leto in pol po volitvah, so v mojih očeh prava sramota.

  2. Gordon pravi

    Res zanimivo, kako nič ga ne poznate! Borut Pahor je obseden narcis ter pozer. Kot tak je zelo neinteligenten, brez značaja, pod stalnim učenjem obnašanja, gibov, mimik in izrek, se pravi pod stalnimi inštrukcijami trenutnih vtisov. Zlahka je šel skozi komunistično šolo (menda se imenuje FSPN) za komunistične kadre. V Šempetru pri Gorici, kjer je doma, ga je njegov prvi mentor, krajevni sekretar partije, upokojeni letalski podpolkovnik, z imenom Besednjak, promoviral v Kučanov krog učencev. Sokrožec ali sošolec mu je bil tudi Drago Kos, za katerega tudi veste, a koliko ga poznate, je drugo vprašanje.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen