Papež se je opravičil – kaj zdaj?

4

Piše: Sašo Ornik – Jin, nagrajeni Večerov bloger

Papež Benedikt XVI. se je soboto v pismu opravičil za zlorabe irskih duhovnikov. V pismu je izrazil sram in kesanje za zlorabe in zapisal, da  ‘sem kot vi, tudi jaz bil globoko vznemirjen zaradi informacij, ki so prišle na dan v zvezi z zlorabo otrok in ranljivih mladih ljudi s strani članov Cerkve na Irskem, predvsem  duhovnikov in vernikov. Lahko le delim nejevero in občutek izdaje, ki ste ga mnogi med vami občutili.’

Pismo irski Cerkvi je prišlo pozno in ne predstavlja kakšnega posebnega preobrata v politiki Vatikana do perečega vprašanja zlorab otrok s strani duhovnikov. Je prej odgovor na vedno hujše pritiske, jezo in razočaranje vernikov od Irske, do Nemčije in Avstrije pa tudi drugod po svetu, ki se sprašujejo, kako se lahko kaj takšnega dogaja in če se že, zakaj krivci niso strožje kaznovani, ne pa da se jim zdi, kakor da zločince RKC še ščiti. Kar je na žalost velikokrat tudi res, kakor kažeta preteklo zanikanje in premestitve pedofilov. Irsko RKC so v preteklih petih letih pretresla tri poročila, ki so opisovala tako zlorabe, kot tudi njihovo prikrivanje.

Po eni strani gre razumeti strah predstavnikov RKC pred neupravičenim obtoževanjem njenih članov s strani nevernikov, saj je pedofilija v RKC mnogo bolj izpostavljena kot tista zunaj nje, čeprav tudi v krogu družin, vernih ali ateističnih, na žalost prihaja do istih zlorab. Gre za obrambni mehanizem Cerkve, ki se počuti ogrožena s strani svojih nasprotnikov. Ti bi zelo radi videli njen propad.

A po drugi strani  prav v tem zanikanju realnosti ali pa v medlih odzivih, ko zanikanje ni več možno, leži vzrok odpada številnih vernikov.  Tako ne čudi poročanje avstrijskih medijev, da kar milijon rimokatoliških vernikov tam razmšlja o izstopu. Nekaj, do česar ni moglo priti čez noč in je povezano tudi z zlorabami, katerim ni in ni videti konca. Vedno več vernikov je razočaranih nad neukrepanjem.

Papeževo pismo so prebrali po vseh irskih cerkvah in kakor poročajo, so ga nekateri sprejeli pozitivno, spet drugim ni bilo dovolj. Besede pač večinoma niso dovolj, sploh še, če dejanj, pravih, ostrih ukrepov, ni bilo že poprej. Kakor je dejal en vernik, petinštiridesetletni voznik tovornjaka Eamonn Bannon: ‘Mislim, da na tej stopnji opravičilo ni več dovolj. Proti odgovornim za zlorabe morajo ukrepati, tega pa ne počnejo.’

RKC zavoljo zlorab ne bo propadla, bo pa izgubila marsikaterega vernika in utrpela še kakšen boleč udarec. Krivde za to ne gre iskati v nasprotnikih v medijih, pri ateistih in svobodomislecih ali pri politikih z drugačnimi vrednotami, pač pa v Cerkvi sami, saj se s svojimi dejanji, s svojo neodločnostjo, ko gre za boj s tem zločinom, obsoja sama.

Namesto, da bi papež šel v oster boj, raje pošilja pisma in niti ne zahteva odstopa, kaj šele da bi izobčil koga obtoženega in obsojenega zlorab. Zdi se, da za malo ostrejšimi besedami preprosto ni volje za korenite spremembe in se bo to žalostno stanje nadaljevalo v prihodnost.

Št. komentarjev: 4
 1. […] dnevi sem na Politikisu zapisal sledeče: Papež Benedikt XVI. se je soboto v pismu opravičil za zlorabe irskih duhovnikov. V pismu je […]

 2. Karli pravi

  Dejstvo je, da si RKC svojih krvavih in pospermanih madežev še dolgo ne bo sprala s svojih talarjev. Verjetno se bo z njo zgodilo tako, kot napovedujejo neki preroki: pod težo hipokritstva se bo sesula sama vase.

 3. abc pravi

  Da, pod težo hipokritstva se bo sesula sama vase. Natančno tako, kot se sesuva naša vladna koalicija.

 4. Rexmundi pravi

  Papež išče smisel in se bo upravičil. To je nekak v smislu akutne krize smisla. Jebiga, kdo pa nas je oropal vseh iluzij? V islamu, v judaizmu in krščanstvu, je vzplamentel nov fundamentalizem. Vpijejo k disciplini in vrnitvi k strogim normam preteklosti, na drugi strani pa na veliko pridobiva misticizem. Živimo pa v grozečem pričakovanju apokaliptičnega dogodka, kot v Jezusovem času. Naše življenje je zmerom bolj prazno. Tudi taka opravičila ne bodo dala novega smisla. Bi rabili nadomestni veri? Nadomestni religiji Sovjetska zveza in nacistična Nemčija sta šli v maloro. Dobra ni niti leninova in Stalinova religija. Adolf Hitler kot velik duhovnik pa se trudi ni obnesel. V Sloveniji pa se že dogaja
  povolilna kriza in socialni obup.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen