Medijsko linčanje Janše – do kdaj?

9

Piše: Dejan Kaloh

Umetno sproducirana afera Patria, ki se je začela z Berglundovo oddajo Resnica o Patrii je v svojem usihanju dobila nove (medijske) pomagače. Delo in njegov ponos – Karbin sin sta z vrsto pristranskih člankov, hotela v javnosti ustvariti vtis, da je famozna črka “J” vendarle Janez Janša, ki naj bi se pečal s podkupninami iz posla s Patrio. Po seriji faksmil, ki jih je neutrudno štancalo Delo, ni javnost zvedela ničesar drugega kot to, da so se nekateri lobisti dogovarjali o tem, kako prodati finske patrie v Slovenijo in kdo vse jim lahko pri tem pomaga. Zvedeli s(m)o točno to in ničesar drugega. Janša je že ničkolikokrat dejal, da teh ljudi ne pozna in da se ni nikoli z njimi srečal. Glede posla s Patrio pa je že n-krat dejal, da se v postopke ni vpletal, oziroma da z njimi ni bil niti nikoli seznanjen. Pogodbe Janša prav tako ni nikoli videl, niti podpisal. Kako lahko človek to dejstvo sploh drugače dokaže kot da ga nedvoumno zanika. Naj Janša pošlje medijem fotografijo na kateri pozira sam, zraven pa pripiše – tukaj bi morali stati trgovci z orožjem, a jih pač ni?  

Višek medijske neprofesionalnosti in nesramnosti je doseglo nedavno (zadnja sobotna izdaja Dela) medijsko Karbino pozivanje Janši, da naj predloži dokaze (?!?), da ni on osebno ali stranka imela nič pri poslu s Patrijami. Neverjetno, Karba se po novem ima kar za sodnika, ki terja dokaze. Nevideni novinarski prijemi so v Delovi Sobotni prilogi istega dne dosegli kulminacijo, ko sta po Janši družno udarila še Darijan Košir (odgovorni urednik v zamenjavi) in Delov komentator Janez Markeš. Košir je dejansko prvi borec v sveti vojni proti opozicijskem prvaku in v svojem zapisu sprevrženo trdi, da SDS obračunava s časopisom (ali je po novem prepovedano na svoji spletni strani tudi kaj napisati v proti argumentacijo, če te nenehno neupravičeno napadajo in blatijo???), in večni zaščitnik dokazano lažnivega Delovega novinarja Dejana Karbe. Markeš pa kot Markeš v svojem filozofskem prostem spisu, katerega namen je analiza sestavka Janeza Janše z naslovom ‘Boga ni. Vse je dovoljeno.’, svoje argumente išče celo v Wikipedii?!? Če si na tem mestu še jaz vzamem malo pravice do filozofiranja po prostem navdihu: verjetno mora biti zelo težko (ali pa tudi ne), da pišeš tako kot želijo tvoji gospodarji…

Pred časom smo zvedeli, da je predčasno odletel direktor finske javne televizije YLE Mikael Junger zaradi takšnih in drugačnih “spodrsljajev”, med katerimi je najbolj odmevala ravno nedokazana obtožba glede podkupovanja Janše. Tudi Koširja sedaj ne režejo zato, ker je Delo v zadnjem času zelo kredibilno, branost Delovih bralcev pa pojačana. Seveda, ne.  Nagnali ga bodo zato, ker si je dovolil, da je časnik s tradicijo padel na nivo nekdanjih režimskih časopisov, kjer je bilo povsem dopustno, da je cela falanga novinarjev z glavnim urednikom na čelu medijsko linčala kogarkoli in kadarkoli se ji je pač zahotelo.

V tem trenutku ni čisto jasno, do kdaj bo trajal Delov načrtni medijski linč Janše in h kakšni uredniški politiki bo pristopil nov urednik/urednica. Vedno bolj pa postaja jasno, da bo Janez Janša iz bitke z medijem, ki želi “misliti širše” izšel kot veliki zmagovalec. Slovenskemu medijskemu konzumentu so se laži, podtikanja in načrtno medijsko sesuvanje Janše v Delu, že tako močno priskutile, da so povsem vidne tudi konsekvence takšnega pristopa. Padanje naklade in oziranje bralstva za drugimi relevantnejšimi in verodostojnejšimi ponudniki informacij, so že ene izmed njih.

Št. komentarjev: 9
 1. Rado pravi

  Medisko linčanje Janše?
  Zdi se kot da živimo v različnih svetovih. Zadnji mesec se vsa gnojnica zliva na levico.
  /vsaj v mojem svetu je tako videti/.

  Kar se pa afere Patria tiče, je pa zanjo najbolj odgovoren Janša, kajti
  “Riba smrdi pri glavi”. In Patria je bila posel Jaševe vlade!

  Enako velja za nesposobnost aktualne vlade. Tudi zanjo je odgovoren predvsem Pahor.

  Enake vatle za vse. Prosim!

 2. milenči pravi

  stvari niso tako enostavne kot so videti. Že pred dnevi so bili forumi polni zgražanja nad afero bulmastifi. A so mediji- verjetno s pomočjo politike- umetelno servirali kost, da je za vse “kriv” Janša in kaj sedaj?
  Namesto nad bulmastifi se zgražajo nad Janšo, ki naj bi vse skupaj- s svojo vlado- zakuhal….
  Kdo bi razumel slovensko logiko?!
  Jaz, žal, ne

 3. kinky tone pravi

  Haha, svašta 🙂

 4. Pris pravi

  Dejan, delno se strinjam, delno pa ne.

  Afera Patria se mi nikakor ne zdi sproducirana umetno, kako pa je bilo s podrobnostmi, pa bo pokazal čas (oz. sodišče). Vsekakor ima v zadevi zaenkrat Janša še vedno status osumljenca, kar pa samo po sebi ne dokazuje ničesar, še posebej ker je vse skupaj še vedno v predkazenskem postopku, daleč o kakšnih obtožnih aktov.

  Dejan Karba je pri svojem “poročanju” že večkrat prestopil jasne okvire novinarskega kodeksa, njegovi članki pa so navadno neka nepovezana skropucala, ki ne povedo nič definitivnega, temveč pod bombastičnimi naslovi največkrat predstavljajo zgolj ugibanja oz. insinuacije. Priznati pa je treba, da se je dokopal tudi do večjega števila uradnih dokumentov, ki so del gradiva uradne preiskave.

  Delovanje Karbe (in posredno Koširja) pa ne bi povezoval z Markeševo “analizo” iz SP, ki se mi zdi dober komentar, ki na stvari gleda širše. Janša je svoje razmišljanje objavil ravno zato, da bi v javnosti sprožil neko reakcijo in iz tega vidika je Markešev vidik povsem legitimen, kot bi bil npr. tvoj, v katerem bi Janševo razmišljanje podprl in nadgradil.

  V Sloveniji, kjer na medijski sceni tabloidiotizacija žal prevladuje tudi v “resnejših” medijih, je javni linč očitno nekaj normalnega, Janša pa zagotovo ni edina “žrtev”. Nekorektno poročanje se je dogajalo tudi v zvezi z Golobičem, navsezadnje pa tudi pri Pogačniku in Kresalovi (in tudi pri celotni aferi bulmastifov). Daleč od tega, da bi nekritično zagovarjal dejanja omenjenih, vendar pa ne morem mimo tega, da za mnogimi nekorektnimi insinuacijami stoji ravno SDS (kar je navsezadnje razvidno tudi iz besedila interpelacije proti KK). No, malo sem zašel iz teme. Hotel sem reči, da obsojam nekorektno poročanje in medijsko obravnavo tako glede Janše, kot glede drugih političnih akterjev. Vse skupaj pa je del iste politične mineštre z istim modusom operandi. Pred tem si je brezveze zatiskati oči.

  Btw, (bivši) direktor YLE se piše “Jungner”, ne “Junger”. Je pa hecno, da je isto napako v svojih tekstih na strani SDS kar sedemkrat ponovil tudi “finski novinar” z vzdevkom Vanti Vaatti. 😉

 5. Jože pravi

  Ni kaj, levica je trdno odločena, da se Janše reši enkrat za zmeraj. Ker fizične likvidacije več niso možne, so sedaj uporabljaljo medijski umori. Se pa strinjam z avtorjem, da slovenski bralci ni gledalci niso več tako naivni kot v bivši jugi. Vendarle že imamo skoraj 20 let samostojno državo, in kar nekaj jih je še spregledalo. Janša zaradi Dela in Patrie zagotovo ne bo padel.

 6. Rado pravi

  Jože,
  Janše se ni mogoče znebiti. Zapolni si to. Enkrat nas je osvobodil in zdaj smo obsojeni nanj za vse večne čase. (kot kralj Matjaž)

 7. navaden občan pravi

  Pris, 10 točk na 10 podlage.

 8. Ana pravi

  Nad Delom sem razočarana na celi črti. Karba piše samo še proste spise in podtika. Koširjevo (ne)sposobnost pa smo tudi že videli – ga že odstavljajo. Kar se tiče Janše in Patrie, dokler mu ne bo na sodišču dokazano, da je kaj v žep vtaknil, ne zavajajte in ne insinuirajte, še manj pa se postavljajte v vlogo sodnika!

 9. misko pravi

  Se strinjam s piscem. Janša zaradi Patrie ne bo nikoli padel:

  1. Je preveč pameten sredi političnih bedakov, ki ga obkrožajo.
  2. Janša ni nor na denar, ima pa rad oblast.
  3. Verjetno je bilo tako, da so lobisti nagnili Patrio, Janša pa dejansko s tem nima nič.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen