Kako rešujemo spore v partnerski zvezi: 10 nasvetov!

0

Piše: Dajana BABIČ, slovenska blogerka

Nekaj “borbe” in konfliktov v partnerstvu je nujnih v vsaki partnerski zvezi. A kako se boriti “primerno”?  Boriti se “fair” za svojega partnerja je ključ za dolgotrajno zvezo in zakon!

Konflikti se zgodijo. Ne bo se vedno vsakdo strinjal z vsemi, tudi ne pričakujmo, da se bo to zgodilo. V ljubezenski zvezi so lahko konflikti zelo emocionalni in strašno bolijo! Toda obstajajo načini, kako konflikte zglajevati, da partnerska zveza ne razpade.

1. Ne pridigajte!

Če ste v odnosu z odraslim, potem imejte tega človeka za odraslega! Ko ena oseba prične “učiti” drugega, kaj je naredil/a narobe, nastane sovraštvo in neharmonija. Namesto, da “morate imeti prav” … kaj če bi se pogovorili s človekom, da zgladite spor?

2. Ne odpirajte nepomembnih stvari!

Če ste v sporu s parterjem se ne kregajte zaradi majhnih stvari, ki gotovo ne bodo čez nekaj dni več pomembni. Če mislite, da čez šest mesecev vse skupaj ne bo več omembe vredno, potem tega ne omenjajte!

3. Ne jemljite vsega osebno!

Ko ste sredi konflikta, vas lahko zanese, in lahko poveste stvari, zaradi katerih vam je potem žal. Pomislite na to, da je z vašim partnerjem enako! Osredotočite se na pomembne stvari in izpustite stvari, ki so rečene v jezi.

4. Ne kričite!

Ko smo sredi konflikta, se je težko zadržati in obdržati miren glas. A to je za zglajenje spora nujno!  To prinese v spor mir in prepreči, da človeka v sporu eden na drugega kričita. In ko resnično slišite drug drugega, ste sposobni  zgladiti spor na bolj zrel način.

5. Izogibajte se prisojanju krivde!

Če vas je nekdo prizadel, je vaš prvi odgovor – prizadeti tega človeka nazaj z nekakšnim prisojanjem krivde. To mogoče izgleda kot dobra ideja, a to lahko uniči vaše razmerje. Radi bi govorili o tem problemu, ne pa prisojali krivdo za to! Če nekoga krivite za nekaj, želite s tem povedati, da imate vi prav in on ne – tako konflikta ne boste zgladili.

6. Ne napadajte!

Tako kot je “mamljivo” napasti človeka, ko ste z njim v sporu, se ustavite in pomislite, kako bi to izgledalo na koncu. Če želite reševati medsebojni spor, potem glejte samo na spor in se izogibajte telesnim napadom! Udarci bodo samo poslabšali ali uničili vaš odnos!

7. Osredotočite se na eno stvar naenkrat.

V sporu je ponavadi več stvari naenkrat, zato se usmerite na en problem in ko tega zdiskutirate, pojdite naprej na drugega. Če govorite o vseh stvareh naenkrat ste lahko zmedeni in ne morete prediskutirati vseh hkrati. Preglejte eno stvarjo za drugo.

8. Poslušajte!

9. Ne odidite!

Čeprav je včasih zelo težko… ne odidite in ne pustite vašega spora na polovici. Prediskutirajte do konca, vzemite si čas, naredite pavzo, zadihajte in prediskutirajte stvari do konca!

10. Spoštujte drugega!

Sprašujte, kar je potrebno, bodite mirni. Skupaj greste lahko skozi karkoli! Skozi karkoli!

Ko že enkrat med vama poči –  upoštevajte 10 Dajaninih nasvetov

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen