A nismo že do grla sitih slabih novic?

1

Piše: Dajana Babič, slovenska blogerka

Pravijo, da so Slovenci narod, ki je ustrahovan in stravmatiziran do kosti. In kako sploh nastanejo travme? Travme nastanejo zaradi tega, ker smo prekinili komunikacijo z nekom, ki je bil prej del našega življenja. Poznate tiste zgodbe o tem, da je ta narod nekomunikativen, zatrt, nesproščen do amena, samomorilen, hlapčevski, depresiven itd. itd.  Vse skupaj se nad tem narodom zgrinja že stoletja in se zdi, kot da se duši v tej  kotlini in da je vse skupaj ena sama samcata travma, ki se vleče že od Praslovanov in od prababic naprej. Kot da smo pod nekim urokom, ki se ga kot narod ne moremo in ne moremo rešiti. Lahko! Kako?  Usmerjati moramo svoje misli. Moramo paziti, na to kaj, o čem razmišljamo. Če bomo razmišljali o tistem, kar nočemo, da se nam zgodi, se nam bo zgodilo ravno to! Vedno se nam zgodi to, o čemer razmišljamo. Pomislite na svoje življenje nazaj. Vaše življenje je odraz vaših misli!

Ja, Slovenci smo narod, ki je prestal veliko gorja. Ampak v tem nismo čisto nič posebnega. Tudi drugi narodi so taki. Kaj je pri Slovencih tako posebnega? To, da nas je tako malo in da se zaradi tega čutimo tako ogrožene in da jemljemo vsako nesrečo, ki se zgodi soseduali zanncu kot našo osebno nesrečo. Toda, a ste opazili, da če trpimo skupaj z drugim, ne bo nam nič bolje! In njemu tudi ne!

A ni že zadnji čas, da se počasi vse skupaj obrne? A nismo že do grla siti teh slabih novic, nesreč, ki jih najdemo vsepovsod na televiziji, če pa televizijo ugasnemo, potem se ljudje med sabo pogovarjajo samo o slabih rečeh. A nismo že do grla siti novic o nesrečah, pa o strašnih, grdih  škandalih, pa o tem, da nimamo dovolj denarja, pa kako so ljudje agresivni na cestah… travme, travme, travme. A nimamo dovolj travm??? Kako lahko Slovenci postanejo bolj komunikativni, kako naj se začnejo bolj veseliti življenja?

Vam povem nekaj. Če bi “izmerili” vse slabe novice sveta (ne samo v Sloveniji), bi rekli zzzzzzzzzzzzzzzzzt in to bi bilo to. Toliko je vseh slabih novic. Vse ostalo je ugodje, lepota, lepe stvari, radost, upanje, sreča, priložnosti, obilje… Problem je v tem, da smo skoncentrirani na slabe novice. To je edini problem. Problem je v tem, da govorimo samo o slabih stvareh, ki se nam dogajajo. Ste se kdaj poslušali, kako se pogovarjate s kakšno prijateljico – prijateljem ob kavi – ste kdaj prebirali komentarje na Blogosu?... To gre narobe… Pa saj ne more iti vse narobe. Naj ne govori meni o slabih stvareh, sama jih ima… A on je dobil denar? Najbrž ga je podedoval. Ta v življenju ni nič naredil… Uf, tega človeka ne prenašam, tak bedak…

Zakaj se počutimo slabo? Ker gledamo in razmišljamo o slabih, grdih stvareh. Naše misli nas določajo. O tem, o čemer bomo razmišljali, to se nam bo – po nezmotljivem zakonu privlačnosti zgodilo.

Torej… poiščimo nekaj, kar nam je všeč in razmišljajmo o tem. Poiščimo lažjo misel. Ne hodimo gledat, kako se nekje ljudje kregajo, če se zaradi tega slabo počutimo. Če smo nezadovoljni s svojimi delom, počasi poiščimo lažjo misel, kako bi delo zamenjali in šli drugam. Nič ne moremo narediti naenkrat. Počasi, postopoma, vsak dan lahko nekaj premaknemo. Tukaj sem pisala o tem, kako dobiti človeka, ki smo ga izgubili, nazaj. Zjutraj, preden vstanemo in zvečer preden zaspimo usmerjamo ljubeče misli k situaciji ali k človeku, ki ga želimo. Pričakujmo in dobili bomo.

Število komentarjev: 1
  1. Pero pravi

    Jap, gre za to, da so nas travmatizirali v prejšnjem režimu, do kosti, do naših duš. Tile na oblasti pa delajo isto, le da bolj latentno.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen