Teflonski Karl Erjavec

5

Piše: Dejan Kaloh

Nekdanji državni sekretar na ministrstvu za pravosodje. Aktualni predsednik stranke Desus. Minister za okolje v odstopu. In večni politični štoser. Vse to je Karl Erjavec. V intervjuju nekaj dni nazaj je dejal: “Saj veste, da mi pravijo teflonski Karl. Da se odbijem.” Sedaj kaže, da se bo res še enkrat odbil – tokrat iz okoljskega ministrskega fotelja, ni pa nujno, da bo pristal na trdnih tleh, brez padala. Po velikem medijskem viharju okoli Patrij in njegovega domnevno nevestnega dela v službi, ko je bil še minister za obrambo, ga bodo sedaj odnesle smeti.

Pahor, ki je v svoji znani maniri cincal, kaj naj naredi z Erjavcem, ko se tega obtožili kaznivega dejanja nevestnega dela v službi, mu je priročno priskočil na pomoč predsednik računskega sodišča, Igor Šoltes. Ta je Erjavca “obtožil”, da njegovo ministrstvo nezadovoljivo upošteva pravila in izvaja t.i. popravljalne ukrepe glede “ločevanja odpadkov”. Prav ste slišali, Erjavec bo naposled padel zaradi smeti; gre sicer za zgodbo, ki jo je zakuhal že prejšnji okoljski minister Janez Podobnik (v letih 2005-2007 naj bi okoljsko ministrstvo hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja), Erjavec pa je “kriv”, ker ni pravočasno saniral nastalega stanja. Seveda je Šoltes takoj zanikal politični angažma računskega sodišča, Pahor in Erjavec pa sta si bila enotna v mnenju, da je čas za novega okoljskega ministra.

Za Karla Erjavca lahko rečemo, da je že star politični maček. Izredno spretno lovi ravnotežje na vedno spolzkem političnem terenu. Med velikimi se znajde brez problema. Vsi se še spomnimo njegove legendarne izjave: “Kaj imata Janša in Pahor skupnega? Karla Erjavca.” Tudi v teh dnevih je hvalil Pahorja in ob tem ni pozabil na Janšo. Prvi je vendarle še premier, drugi pa to verjetno spet postal. Tukaj lahko Erjavcu samo čestitamo za njegovo politično intelegenco. Sedaj, ko se ga hoče koalicija odkrižati (njega osebno, ne pa tudi stranke, ki jo za stabilnost vlade še kako rabi), je poskrbel za nekaj nevidenih salto mortalov in spet izluščil nekaj nenadkradljivih verbalnih biserov. Prva njegova ponudba za novega okoljskega ministra je bil poslanec Desusa Matjaž Zanoškar, ta še ni rekel svoje zadnje besede, čeprav v javnosti vzbuja vtis, da mu ni do ministrovanja, saj bi raje še naprej kot župan skrbel za svoj Slovenj Gradec. Če bi Zanoškar vendarle sprejel ministrovanje, bi se politična kombinatorika Erjavcu spet izšla – postal bi poslanec. Pri Vodušku se je pred dnevi še šalil, včeraj je bil že bolj resen (taktična poteza?): “Ali mislite, da se name da pritiskati?” Spretno je za svoje tretnutno še zasedeno ministrsko mesto predlagal še nekoga: priznano klimatologinjo Lučko Kajfež Bogataj, ki pa je ponudbo že zavrnila. S tem je Erjavec hotel pokazati, kako tudi njemu gre predvsem za to, da se na ministrski stolček zavihti priznani strokovnjak, ne pa nek politično nastavljen človek. Sedaj ima seveda izvrsten alibi, če bo naposled stranka Pahorju vendarle predlagala Zanoškarja. Sicer pa bo vse jasno že v prihodnjih dnevih.  

Ima Erjavec prav, ko pravi, da je narejen iz teflona? Bolj ali manj ja. Prismodila ga ni niti afera Patria, tudi iz okoljskega ministrstva se bo umaknil relativno nepotolčen, mogoče bo postal še poslanec. Tudi (v primeru, če bo Desus predlagal koga drugega namesto Zanoškarja), če bo ostal “samo” predsednik Desusa (vrhuška stranke Erjavca povsem podpira) se mu ne bo slabo godilo. Prejemal bo solidno plačo in posredno vplival tudi na dogajanje v parlamentu. Mame in stare mame ga imajo zaradi njegove priljudnosti še naprej zelo rade, zaradi svojega načina medijskega nastopanja (šale, posrečeni dovtipi, dobra igra prizadetosti, ko mu gre za nohte) je všečen tudi zmernim volivcem, nove državnozborske volitve pa so na sporedu tako že čez dobri dve leti. Takrat se bodo karte spet na novo premešale, in ni trikrat za reči, da ne bo takrat spet ravno Karl Erjavec potegnil kakšnega jokerja.

Št. komentarjev: 5
  1. janko pravi

    Erjavec sploh ni štoser za kakšnega ga imajo. To je samo njegova krinka za publiko. V bistvu je avtokrat, ki vlada s trdo roko. Tega se pa je dodobra naučil v prejšnji vladi od Janše. Z Erjavcom si bo Pahor še kupil pameti.

  2. Hajdeja pravi

    Stavim, da bo Zanoškar novi okoljski minister, naš Karli pa se bo po novem smejal iz poslanskih klopi.

  3. […] Kot smo pred časom zapisali; Karl Viktor Erjavec še zdaleč ni politično mrtev. […]

  4. […] Erjavec zase pravi, da je teflonski Karl – v politični kuhinji ga ne more nič prismoditi. Preživel je Patrio, preživel je padec iz ministrskega stolčka in včeraj je kot del koalicije […]

  5. […] v slovenski politiki, pa tudi drugače je vedno precej pozitivno naravnan, zase pravi, da je teflonski Karl, da ga nič ne more prismoditi. Očitno mu tudi okrogli življenjski jubilej ne more do živega, […]

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen