Jože Činč o letu 2009: Obama, socialna galama, recesija in pozitivna športna vizija

2

Piše: Jože Činč, entertejner

Boug daj ludstvo…Kako smo? Veseli finiš decembra uspel? «Mački« ozdravljeni?Vsi spet v službah? Seveda mislim na tiste, ki jih (še) imate. Zakaj ta še v oklepaju? Ne bom o tem. Morda kaka besedica pozneje. Tuhtal sem, kako naj sploh začnem danes to svoje pisanje, marsikaj mi je rojilo po glavi pa sem se (no, ravno dolgem) razmisleku odločil, da svoje modrovanje skušam spraviti na papir. Kot neke vrste presek leta 2009.

Priznam, da, ko mi je kolega pred meseci dejal, da naj za Politikis.si tedensko pišem kao kolumne, me je kar zvilo. Saj to ne bo šlo, saj ludstvo vse itak ve, doživlja, preživlja, kaka aktualnost se pričakuje od mene? Saj še nikoli nisem počel kaj takege (pustimo eseje v šolah); obstaja milijon medijev, kjer lahko ljudje vse zvejo, pa kje mene najdeš?? »Joža, piši, kao što govoriš!« Ok. Probamo. Zavedam se, da nisem neki strašni pisec, a sem si mislil, če v drugem mediju lahko gobezdam, probamo tudi tako. Pa, da vidimo. Priznam, da sem tudi nekaj tednov prešprical, a to zgolj iz razloga, ker nisem v glavi našel »štofa« oz. neke rdeče niti. No, pa na brzaka nazaj v 2009. Moje, absolutno moje videnje bo to. Pa, če se strinjate s tem ali ne.

Prvo, kar se mi je vtisnilo v spomin, je zaprisega Obame, novega USA presidenta. In to ne belopoltega! In sem pomislil, Amerikanci, svaka čast, mate jajca! Hvalabogu, da ni več Bushmana, ki je kuhal po celem svetu in zakuhal vojne kjerkoli se mu je zahotelo. Zakaj? Zaradi domoljubja? Jok, brate, zaradi izkoriščevalskih namenov. Tip ima pač par firm (oz. njegova family) in pere keš od nafte, ki jo pridobi z vsakim novim vojnim žariščem! Opa, bivši predsednik -TAJKUN? Se pravi, da je virus mogoče »pohaklo« od nas? Vsaj nekaj! Kaj smo mi »pohaklali« od USA? Nič, ker se nismo zdilali za nič ob vstopu v NATO, razen, da naši vojaki nastavljajo glave, ker pač morajo!Velikemu bratu!

No, naslednja zadeva, ki pa je praktično čez noč »prišla« od tam, pa je ta prokleta RECESIJA! Beseda, ki so jo v trenutku pograbili (skoraj) vsi naši politiki, predvsem pa podjetniki z izgovorom, da tako lažje delajo, ker so meni nič tebi nič na cesto pometali nekaj tisoč ljudi. Sami pa natrpali ruksake keša do konca (in jih še). Država pa to mirno opazuje, narod pa s 400, 500 evri na mesec »crkuje«.Nekaj tajkunov je bilo kao razkrinkanih, eden izmed njih se je celo prijavil na borzo kot tehnološki višek, vse v vsemu, za smejat se, če vam je! Potem Finci »provalijo« Patrio, pa spet kot pri vsemu pri nas – tresla se je gora, rodila se je miš! Dam stavit, da bodo vsi možni tolikokrat omenjeni (negativno) v medijih, odnesli celo kožo! Zakaj? Ker je to naša folklora! Kdo bo odgovarjal za milijarde izgub recimo Istrabenza, propada Mure in številnih drugih (nekdaj) uglednih firm? Nobody! Kako bi se  temu streglo v tujini? Z lahkoto-čuza! Pri nas – NEVER EVER!

Da se Hrvati špilajo z nami, nam je itak (samo ne vsem) jasno; g.premier postane nervozen ob vsakem konkretnejšem vprašanju, pogaja se z vseni, samo, da bo mir v hiši; bivši že leto dni čaka »na vrsto«, da sedanjega interpelira… Luda kuča! In narod? Životari; skoraj 100 jurjev jih bo počasi na borzi ipd. In to je ta »obljubljena bratovščina oz.dežela« EU? Dajte, no!

Se je pa zgodilo tudi par pozitivnih stvari: atlet Kozmus je rekel državi »ne nas zajebavat, dobri smo le takrat, ko se vsi (vemo, kdo) slikate z nami«…, fuzbalerji grejo na SP, košarkarji so končno prišli dlje od četrtfinala, delavci ene od firm so direktorja vrgli na cesto (žal do sedaj edini primer) in končno – zgodil se je narod! 30.000 ljudi na demonstracijah!

Pa glede na napovedi, da se ta recesija še zlepa ne bo končala, jih lahko pričakujemo še več! In bi bilo fajn, da se to dogaja pa makar v borbi za 1 cent, morda se bo kdo zganil, morda!

Kruha in iger? Dajte kruha in se ne igrajte z našimi življenji, preživetjem!

Kaj naj vam (nam) zaželim za 2010?

Mejte se ludstvo…

Št. komentarjev: 2
  1. Aleksander pravi

    Lepo povedano! Edino kar bi pa rekel je, da je recesija največji nateg v zgodovini človeštva 😉

  2. Tonček pravi

    Legendo Činč. Odkrit in preprost ter faca tv voditelj. Ne pa oni dve maskoti od popa. Činč idi še po enega Viktorja!!!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen