From no solution to revolution*

0

Piše: Kristijan Ploj, profesor

Dovolil sem si sposoditi citat iz pesmi znane slovenske glasbene skupine, ker nekako najbolje označuje tisto, kar se je v političnem oziru pri nas dogajalo v zadnjem letu. Najbrž ni potrebno posebej omenjati, kateri del misli se nanaša na koga, pa vendarle – brez rešitev (no solution) je več kot očitno vladajoča koalicija pod Borutom Pahorjem (pa naj si gre za gospodarske težave ali pa zunanjo politiko), k revoluciji (revoluciji) pa je malodane pozval vodja opozicijske SDS Janez Janša – vsaj tako so njegov poziv k mirnim demonstracijam zavoljo (ne)ukrepanja vlade označili politični nasprotniki iz koalicije. Seveda so t.i. pozivi k revoluciji poleg debat o odlikovanjih bivših uslužbencev SDV in Guličeve križarske vojne proti križem in drugih verskim znamenjem v šolah in javnem življenju (da ne pozabimo novoimenovanih cerkvenih dostojanstvenikov) zavzemali glavni prostor v medijih ob koncu vse prej kot sijajnega leta za našo še vedno mlado državo.

No, če je pa človek bral še kaj drugega kot samo top rumene politične zgodbe in ideološka obračunavanja, je pa lahko v kotih časopisov prebral tudi kake obrobne novice, ki pa imajo še kako pomembne posledice na življenje slehernika.

Veljati je začel nov davek na motorna vozila – in kolikor je zadeva dobra, ker davek obračunava glede na izpust ogljikovega dioksida, ker to pomeni cenejše manjše avtomobile z manjšimi motorji, se človek nekako ne more znebiti občutka, da bo pri vsej zadevi šlo za preprosto bogatenje trgovcev (ki bodo razliko v davku najbrž itak pospravili v žep, ne pa, da bi pocenili avtomobile) in pa države, ki bo ta denar namesto za neko jasno ekološko cestno in avtomobilsko politiko porabila v vreči (z vse bolj) brez dna, ki se ji reče proračun.

Prav tako sem zasledil novičko, da so se trošarine za navadne smrtnike (t.j. tiste, ki ne spadamo v ogroženo in priviligirano vrsto, imenovano prevozniki) v tem letu zvišale za skoraj 300% (Večer, 28. 12. 2009) – poteza, ki jasno kaže na genialnost finančne politike naše vlade in dejstvo, da krizo gospodarstva, še bolj pa krizo nesposobne vlade in državnega proračuna nosijo navadni državljani – če je slučajno kdo imel utvare, da vladajoči delajo na tem, da bi kakšen cent več v blagajno prispevali bogatejši državljani, t.i. tajkuni, politiki s statusom kmeta in podjetji v tujini (vsaka podobnost s ministrom aktualne vlade je namerna). V ta sklop seveda spada tudi podražitev letnih vinjet, ki jih seveda predvsem kupujemo slovenski državljani – in v skladu s tem relativna pocenitev vinjet za trume tujih turistov, ki ob praznikih, počitnicah in podaljšanih vikendih zabašejo naše ceste – in pri nas po novem pustijo predvsem smeti in izpušne pline (natakanje goriva zaradi zgoraj omenjene politike slovenske vlade sedaj pač odpade, ker je cena goriva pri nas primerljiva s sosednjimi državami – brez Italije).

Kmalu po govorih in poslanicah premierja (ob državnem prazniku, božiču, novem letu) je tudi postalo jasno, zakaj tako nestrpno in optimistično pričakuje novo leto – vlada je namreč elektrodistribucijskim podjetjem odobrila podražitev elektrike za prvi januar 2010. Še ena poteza, ki navdušuje navadnega državljana.

In kot da vse to ni dovolj, nam za leto 2010 napovedujejo tudi nov davek na nepremičnine – ki glede na finančno politiko in izkušnje iz zgornjih primerov te vlade najbrž ne bo pomenil olajšanja za državljane.

V novem letu se vlada končno namerava lotiti tudi prepotrebne reforme zdravstvenega in pokojninskega sistema – a glede na doslej videno od te reforme dejansko pričakujem predvsem večjo finančno obremenitev državljana in precej manj javnih uslug za ta denar.

Prevent, Gorenje? Te zgodbe pa pustimo za očitno nič kaj svetlo leto 2010.

*Od nerešitve do revolucije

*Mnenje avtorja prispevka ne predstavlja nujno tudi mnenja uredništva spletnega portala Politikis.si

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen