Vsa življenja Igorja Bavčarja

11

ana judPiše: Ana Jud, publicistka

Multitalentirani Igor Bavčar je po mojem skromnem mnenju ena bolj zanimivih slovenskih osebnosti. Sploh če govorimo o podjetnosti, katere Slovencem močno primanjkuje, a vsake toliko tudi v naših krajih vznikne kakšen posebnež, ki se zna dobro okoristiti. Predvsem z neumnostjo drugih – da tako fantastično nategneš ves slovenski narod, no, za kaj takega pa že moraš imeti določene sposobnosti, mar ne? In Bavčar, ta superiorni tranizicijski nategator, jih nedvomno ima. Ali pa so Slovenci, kot sem nekoč že zapisala, spet samo tako zabiti, da nikoli ne spregledajo, pa četudi jih že osemnajst let žejne vozijo čez reko?

O gospodu je bilo prelitega že toliko črnila, da o njem samem in o njegovem pohlepnem – da ne rečem ravno pogoltnem – početju morda niti ni vredno izgubljati veliko besed. Je sploh še kaj novega? Ne vem, ne spremljam veliko »aktualnega« dogajanja. Tako se počutim boljše. A pred nedavnimi meseci, ko je komercialka POP TV še predvajala oddajo Trenja, so eno od tematik namenili tudi Bavčarjevemu kolapsu oz. kolapsu Istrabenza. V oddaji je voditelj Uroš Slak zastavil gospodu tehtno vprašanje … torej, vi ste prišli na banko in na lepe oči dobili milijon evrov kredita … kako? Res je – če bi navaden smrtnik prišel na banko in na lepe oči zaprosil za milijon evrov (in še veliko več!) kredita, mu ga nobena banka ne bi odobrila. Ja, le kako je to čudodelstvo uspelo Bavčarju? Je zanimalo Slaka. Je zanimalo nas, navadne smrtnike pred domačimi televizijskimi ekrani. Bavčar je malo pomencal – že dodobra sesut od ostalih sogovornikov v tistih Trenjih, kjer so vsi od Janka Kosmine, Maksa Tajnikarja, Mateja Lahovnika in tako dalje s prstom kazali nanj, ga obtoževali, se ga javno sramovali – in nato odgovoril: da so delnice na borzi rastle, in da so banke temu zaupale in dale kredit. Slak ni nadaljeval z vprašanji. Prikimal je češ, aha. Meni pa se je kljub temu zazdelo, da bi Bavčarja moral vprašati, kako resen in sposoben pa je gospodarstvenik, ki meni, da bodo delnice v nedogled rastle? Če bi bilo temu tako, sploh ne bi potrebovali borze, saj bi tako ali tako ves čas vedeli, da bodo delnice samo in izključno rastle in ne bi bilo nobenih skrbi pred morebitnimi padci. In kakšna banka je banka, ki odobri kredit na podlagi tovrstnih puhlic? Ah, pa saj v resnici ni šlo za puhlice, Bavčar je kredite dobil na podlagi poznanstev oz. socialnega kapitala, ki ga je pod krinko bitk za dobrobit slovenskega naroda, krepil skozi vsa leta. Človek, ki je nekdaj načeloval Odboru za varstvo človekovih pravic, je le malo za tem, številnim ljudem v Sloveniji njihove človekove pravice preprosto odmislil in jih porinil v izbris, v probleme, ki so prenekateremu izbrisanemu posamezniku dobesedno uničili življenje, slovensko državo pa v domačih in tujih logih zaznamovali z neizmerno sramoto. Pa bo Bavčar za vse to kdaj odgovarjal, kazensko, pred sodiščem? Predvidevam, da ne. Bo sploh kdaj odgovarjal za vse ostalo? Tudi to bolj težko verjamem. Eno so hišne preiskave, obtožbe in moraliziranja v javnosti, drugo so epilogi na sodišču. Epilogi, ki bi posameznike poslali za zapahe. To se v Sloveniji nekako ne zgodi. Najvišja kasta, v katero sodi tudi ta hip sklateni Bavčar, se realnemu soočenju s posledicami vedno nekako izogne. Slabo delovanje pravne države ali kako bi se temu reklo?  

Nekoč sem zapisala, da imajo Slovenci spomin na ravni zlate ribice – traja nekaj sekund in konec. Le kako naj si drugače razlagamo jokajoče dejstvo, da lahko v Sloveniji nekatere svete krave zagrešijo raznorazna korupcijska hudodelstva, tako na levi kot na desni, a se jim je prej ali slej, v ožarjenem soju večnih partijskih botrov, zopet dovoljeno vrniti v politično-poslovne vode. Morda sem pesimist, čeprav mi, po domače rečeno »dol visi«, a vseeno mislim, da se bo enako zgodilo tudi z Bavčarjem. On se bo vrnil. Vstal bo kot feniks iz pepela, a? Pa morda niti ne zaradi svojega multitalenta, zajetega v obširni socialni network, ampak zato, ker … se v Sloveniji nikoli nič zares ne spremeni. Le malo se obrne. Pa še to je prevelikodušen izraz. Bavčar in njemu podobni tajkuni se namreč niso rodili včeraj ali pred letom dni. Tudi vlada Janeza Janše jih ni rodila, čeprav so se ravno v njenem mandatu prijateljsko izkalili do konca. Vsa žalost slovenske bede in pohlepa, ki ga lahko lepo vidimo tudi v podobi Bavčarja, sega daleč nazaj, v čase slovenske osamosvojitve. In še dlje, v čase nekdanje SFRJ.

Zaradi vsega tega je knjiga Vsa življenja Igorja Bavčarja, ki sta jo napisali novinarki Financ Petra Sovdat in Ilinka Todorovski, izšla pa je pred dobrim mesecem dni, še kako dobrodošla na slovenskem trgu. Preprosto, da ne bi pozabili. Da bi se kaj naučili, spet črnogledo dvomim, a če ne pozabiš, imaš vsekakor vsaj manj možnosti, da še enkrat nasedeš…

Št. komentarjev: 11
 1. […] Politikisu se je Ana Jud spravila na Igorja […]

 2. marinko pravi

  Slovenci so nacija z najbolj kratkim spominom na svetu. Če bi Bavčar šel ustanavljati svojo stranko, bi ga volilo najmanj 5% volivcev. Pa tudi, če bi svojo stranko poimenoval Združeni tajkuni Slovenije.

 3. Benka Pulko pravi

  ODLIČNO povzeto, Ana!

 4. bine bone pravi

  Kolikokrat gredo osli in oslice na led? Tudi ta narodna več nima v Sloveniji nobene veljave več. To je zdaj prešlo že v folkloro. Torej tudi take knjige pri nas ne pomenijo nič več, kot koliko bodo ženske z knjigo zaslužile. Ne ki v rangu Sante Barbare, ki se je vlekla kot čreva. Nekaj takega se dogaja tudi pri nas. Folk se nateguje v nedogled kot v slabih žajfnicah. Potem pa se na to popajo kot mrčes.

 5. ro pravi

  v bistvu nisi povedala nič novega, vidim nekaj povzetkov iz drugih blogov in razmišljanj po spletu in skupaj vse zavito z lastno zagrenjenost.
  tisto o zlate ribice si nekje prebrala in povzela za svoje. preverjeno, o tem nisi pisala! ne se blamirat in biti prostaška. ljudje tvojega kova se ne razlikukejo od Bavčarja po drugem, kot po vsoti premoženja in znanju trenutnega izkoriščanja trga v materjalnem smislu. ne jadikuj in ne tuje misli prodajat za svoje. z delom boš pridobila vrednote, zaradi lastne finančne nesposobnosti ter favšarije,ko tko pluvaš po folku, pa boš že tako slab zgled še bolj umazala.

 6. Mojca pravi

  Super Ana, zelo dozber članek. Če Bavčar stopi v politiko, se Sloveniji dobro ne piše. Ro,nisi bral nobene Anine prostaške in blamerske knjige, da bi vedel kaj več. Saj takšnega zagrenjenega bralca kot si ti si punca najbrž ne bi želela.

 7. Martin pravi

  “Vsa žalost slovenske bede in pohlepa, ki ga lahko lepo vidimo tudi v podobi Bavčarja, sega daleč nazaj, v čase slovenske osamosvojitve. In še dlje, v čase nekdanje SFRJ.”

  Hm, pohlep ni samo slovenska karakteristika, ampak je obče človeška. Res je, da je pri nas ta pohlep začinjen še z nam lastno hinavščino in nevoščljivostjo. Drugače pa izvrsten zapis.

 8. ro pravi

  @tiskovna predstavnica avtorice – mojca
  nič osebnega do avtorice, ampak blamaž ne berem, še manj me zanimajo natolcevanja in sranja po drugih. preziram prostaštvo in nekulturo, zlasti če to počno ženske, ki so na takšen način, ene velike možače!
  vsakdo ima seveda svoj križ, če si ga želi naj ga nosi. pri tem jaz ne pomagam!
  in hvala bogu ne berem je, to pot me je zmotil članek, ki omenja Igorja. mojca ne naslavljaj, ker nisi prepričana v ona ali on.
  to bi bilo vse in kar je bilo pripomniti avtorju in nikakor komentatorjem. če avtor ne zna sestaviti konstruktivnega odgovora sam, si omisli tiskovnega predstavnika?

 9. Žiga pravi

  Ana, komentar je odličen, vedno zadeneš žebljico na glavico, Ro, on ali ona (boževedi, saj ne letiš na me, a tvoj pradavninski neartikulirani ton mi v kosti naganja strh), sem le ponižni navdušeni bralec, bralka 🙂 Tebe pričakujemo kot tiskovnega prestavnika Bavčarjeve stranke Združenih tajkunov Slovenije, kjer boš zagrenjeno žensko zagovarjala tranzicijsko nategatorstvo. Slovenci, ne dajte se!

 10. Haro pravi

  Odlična recenzija knjige Vsa življenja Igorja Bavčarja. In Ana… prepričan sem, da bodo tole Slovenci pozabili oziroma že pozabljajo.

 11. hamurabi pravi

  Ne! Ne strinjam se, da je Bavčar kriv. Taka je naša zakonodaja Če je vse zakonitio nisi kriv. Zakone sprejema parlament, ki smo ga izvolili. Če smo toliko bebavi, da volimo tak parlament ne jokat. Če nismo sposobeni sešteti dve in dve ne jokat. Bodimo hvaležni za vsak dan ki nam ga milostni bog podari na tem svetu.Blagor bebotom, kajti njih je božje kraljestvo. Na zemlji ga itak pošenkate cerkvi in tajkunom!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen