Sin nombre: recenzija

0

PLAKAT1

 

 

 

 

Tadej1

 

 

 

Piše: Tadej BAUER, odštekani filmski kritik

SIN NOMBRE

BREZ IMENA

Mehiški film: 2009

Režija: Cary Joji Fukunaga

Scenarij: Cary Joji Fukunaga

Žanr: Kriminal / Drama / Avantura / Triler /

Igrajo: Paulina Gaitan, Edgar Flores, Kristyan Ferrer, Tenoch Huerta Mejía, Diana García, Luis Fernando Peña, Héctor Jiménez,..

Jezik: Španščina

Dolžina filma: 1 ura 36 minut

Premiera: 18. Januar (2009) (Sundance Film Festival)

Premiera: V sklopu Liffa 18. november (2009) Slovenija

Budžet: $2,527,470

Studio:Focus Features

Naslovnica: http://www.movieweb.com/dvd/DVFL5JILTLYhKF

Url: http://www.filminfocus.com/focusfeatures/film/sin_nombre

¨SIN NOMBRE¨ ( PRESENETLJIV PRVENEC FUKUNAGE ) !  

Kakšno je splošno mnenje Američanov o prebežnikih iz Mehike v Ameriko ?  >>Ti prekleti mehičani, sram Vas je lahko, izginite tja, od koder ste prišli !  <<, no večina nas (eu – jevcev) podobno razmišlja na glas ¨žal je tako¨, (mogoče boste mnenje hitro spremenili, ko boste pogledali SIN NOMBRE ! ), kajti proti temu mnenju, je mlad ( 31 let ) simpatični režiser, rojen Kalifornijčan, ki sliši na ime Cary Joji Fukunaga ! Marsikaterega američana je že presenetil in mu dal misliti ( ¨morda pa le ni tako ¨ ? ) v novem izrednem Mehiškem prvencu BREZ IMENA kateri je v ZDA meseca januarja ¨pobral¨ nagrado za režijo in kinematografijo na SUNDANCU ! Odvrtel se je na mednarodnih filmskih festivalih po svetu, prav tako bil prisoten v Sloveniji, v sklopu letošnjega LIFFA ! Je eden izmed filmov, katerega bi morali slovenski organizatorji kinematografov vključiti na redni spored prihajajočih mesecev, >(še za enkrat temu ni tako zato ga snamite z neta in ga občudujte na ¨Full HD zaslonih)< ! ¨ Imel sem to srečo, da sem SIN NOMBRE še pravočasno ujel v Ljubljani v času LIFFA in zadel v polno ¨ ! Ob veliki konkurenci (tujejezičnih filmov za oskarja, ki bo prihodnje leto marca) na LIFFU (nemški WHITE RIBBON / BELI TRAK – režija: Michael Haneke, francoski PREROK / A PROPHET – režija: Jacquies Audiard, španski LOS ABRAZOS ROTOS / ZLOMLJENI OBJEMI režija: Pedro Almodóvar, angleški FISH TANK – režija: Andrea Arnold, ….) lahko v tem vrstnem redu, kot zadnjega ob bok prislonim še mehiški film SIN NOMBRE !  Z svojo usodo v filmu, malce spominja na SLUMDOG MILLIONAIRE / REVNI MILIJONAR režija: Danny Boyle (lanskega zmagovalca prestižnih oskarjev, v kategoriji najboljšega celovečerca ) in glede na to, da gre v SIN NOMBRE za do zdaj neznanega režiserja (Cary Joji Fukunaga ), me film ni pustil ravnodušnega, ravno nasprotno presenetil me je tako, kot to stori sama brutalna zgodba filma !

KRATKA VSEBINA:

Priseljenski socialni triler, z globokim pridihom mehiške železnice !  

V prvem delu filmske zgodbe nam režiser predstavi Willya / El Casperja (Edgar Flores) enega izmed članov razvpite, brutalne mehiške tolpe ¨Mara Salvatrucha¨ ! Napoči čas, ko Casper 12 letnega brata ( El Smileya ) krsti tako, da mora z nasmehom na licu pretrpeti udarce od članov tolpe, ter na krvoločen način ubiti osovraženega vrstnika svojih let, (pred očmi glavnega vodje ganga Lil’ Mago (Tenoch Huerta Mejia) ) ! Dolgoletna zaobljuba in pripravljenost za svoje brate storiti prav vse, se spremeni, ko vodja tolpe ubije Casperjevo dekle. Casper se mu maščuje, s tem pa podpiše tudi svojo smrtno obsodbo !

V drugem delu zgodbe nam režiser predstavi najstnico Sayro (Paulina Gaitan), ki s svojim očetom in stricem zapusti svoj rodni Honduras ! V želji, da uresniči svoje sanje o življenju v obljubljenem New Jerseyu stori prvi korak, najprej prebeži iz Hondurasa v Mehiko, kjer naleti na osebo brez imena, do sorodnikov v New Jerseyu jo tako loči, le še dolga pot z vlakom po Mehiki, vendar to ni udobna pot v kupeju, to je več tedenska nevarnomučna avantura, na sami strehi počasnega vlaka ob večnem strahu, da bo nekje na cilju ustavljena od mehiških imigracijskih služb ! 

Prav na vlaku pa se združita obe usodi danih zgodb, ki se v hipu prelevita v nočno moro odličnega road movie – ja !

KRATKA OCENA FILMA:

( INTO THE WILD / V DIVJINI (2007) , TRADE / BELO BLAGO (2008) , JULIA (2008)) gre za sklop odličnih, čudovitih road – ¨Movie – jev¨ ! V katerem spoznamo tipično zgodbo, ki jo ponavadi piše ¨MEXICOO¨ iz  zakladnice podobnih stvaritev, pa najbolj izstopata lahkotna mojstrovina ( 3 osebe na poti v raj, na zeleno obalo ), JAZ PA TEBI MAMO / Y tu mama tambien, (2001), ter življenski film Diarios de motocicleta / MOTORISTOV DNEVNIK (2004), oba nedvomno spadata med europske road – movie legende ! Podoben, a >>poguben road – Movie << ( poguben je za latinoameričane, kateri skušajo dopotovati na ¨daaaaaaljni¨ cilj ) je letošnji SIN NOMBRE, kar pomeni “brez imena,” gre za izjemen film, ki prikazuje neverjetno stisko ljudi ! Prikaže realno sliko trpljenja samega človeka, namreč za prebežnika ( pa naj bo to iz Hondurasa ali Mehike ) so obljubljene ameriške sanje (¨AMERICAN DREAM¨) velike, so sanje, katere za nekaj tednov in mesecov človeka prisilijo, da slepo ¨ reskira ¨ ( svoj >>life<< na kocko usode ) ! Posnetki, za katere je kriv Adriano Goldman so odlični, človek ne mora verjeti svojim očem, da gre tukaj res za prvenec !  Prav posnetki filma so tisti, ki nam prikažejo čudovit po drugi strani pa hudičevo nevaren ( popotovalen mehiški ¨železniški road Movie¨), najbolj pa spominjajo na slike iz revnega milijonarja, (kot tudi del vagonske scene) ! Sama zgodba v filmu da gledalcu močno sporočilo, oz. politično vprašanje, (pred katerega nas postavi Sayra )  (>> , namreč samo po sebi se poraja vprašanje zakonitega ali nezakonitega ilegalnega priseljevanja latinskoameriških ( anonimnih migrantov ), ki se na skrivaj pritihotapijo čez mejo, da bi delali za večji denar v ZDA, uspe le redkim, ostali so obsojeni na propad <<  )! Film v prekrasni Guatemali, Tijuani je poln napetih prizorov, kateri ustvarjajo prav mračen, na trenutke krvav, mogočen, z malce romance dramatičen triler ! Tudi glavne vloge filma so posebna zgodba, najbolj izstopata do zdaj neznana španska igralca 12 letni fantič El Smiley (Kristian Ferrer ) in v filmu z ¨potetoviranim obrazom ¨(kot sadistični, psihotični rimski cesar) glavni vodja ganga Lil’ Mago (Tenoch Huerta Mejia) ! Opazi se, da je film lepo oblikovan, kot tudi to, kako režiser mojstrsko obvlada samo zgodbo in podobe filmskih junakov ! SIN NOMBRE bi moral priti prihodnje leto marca vsaj med nominirance za oskarje, saj bo (>>po mojem mnenju<<) ¨bil¨ veliko bitko z strašno konkurenco (>>katero sem Vam opisal na začetku prvega odstavka<< ) ! Definitivno v prvi vrsti priporočam tale film vsem ljubiteljem >> road trip – Movie -jev ter getho Movie – jev << ala (Cidade de Deus / CITY OF GOD / BOŽJE MESTO ( 2002 )) ! Rahel minus v filmu je le glasba, ki ne izstopa dovolj ! 

Moja ocena: ***** (5) in pol *  

ZANIMIVOSTI:

Pred šestimi leti je Režiserja pretresla, kot tudi navdihnila (za film), resnična ¨štorija¨ Teksaške okolice (Šlo je za 80 mehiških ilegalcev, ki so bili najdeni v zaklenjenem zapuščenem tovornjaku, od tega jih je 19 izgubilo življenje ) ! Preden je Fukunaga film posnel, je veliko časa ( kar dve leti) preživel z ljudmi na železnicah ! V času njegovega raziskovanja in kasnejšega snemanja v Mehiki na vlaku, je Fukunaga srečal lepo število ilegalcev !V filmu je uporabil pravi sleng, jezik, ter ¨kulturo¨ dveh gangsterskih tolp iz  Srednje Amerike ! “Nikakor ne bi mogel ustvariti filma Brez imena, če ne bi sam videl tistega, o čemer sem pisal.  Neke noči ob dveh zjutraj sem v železničarski delavnici v Tapachuli skočil na tovorni vlak skupaj z dvema osebama iz Hondurasa, ki sem ju spoznal prejšnji večer. Vkrcali smo se in prepotovali Chiapas; veliko tistega, kar se je zgodilo na tem 27-urnem potovanju, je bilo osnova za dogodke, ki se zgodijo na strehi vlaka v Brez imena. Roparski napad, do katerega je prišlo nedaleč od nas, in tovarištvo s priseljenci sta obogatila moj pogled.” (Cary Fukunaga) ! Fukunaga je do zdaj napisal in režiral kratki film Victoria para Chino (2004) !

NAŠA LEGENDA ZA OGLED FILMOV !

****** (6) Briljanten / mojstrovina se začenja / PRIPOROČAMO

***** (5) Odličen / prevzel te bo / PRIPOROČAMO

**** (4) Pravdober / uživaj / PRIPOROČAMO

*** (3) Dober / preveč ne pričakuj / PRIPOROČAMO

** (2) Zadosten / škoda denarja / NE PRIPOROČAMO

* (1) Nezadosten / ostani doma / polomija ! NE PRIPOROČAMO

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen