Predsednik Türk o človekovih pravicah, EPP o (nedemokratičnem) Türku

11

Zanimivo, predsednik Türk je včeraj na svetovni dan človekovih pravic v svoji palači gostil strokovnjake iz področja človekovih pravic. Malo so kramljali in modrovali, Türk pa je celo ugotovil, da “človekove pravice v Evropi niso visoko na lestvici prioritet”. Tukaj se Türk seveda ni motil, a nerodno je dejstvo, da je sam med tistimi, ki znižujejo standarde na tem občutljivem področju.

Največja opozicijska stranka SDS je zaradi odlikovanja nekdanjega prvega moža slovenske izpostave Udbe Tomaža Ertla, že zahtevala sklic seje odbora za človekove pravice v DZ, včeraj pa je Türk dobil tudi mednarodno zaušnico (sicer SDS Türku napoveduje tudi ustavno obtožbo). Največja politična sila v Evropi, Evropska ljudska stranka, je na dvodnevnem kongresu v Bonnu sprejela t.i. kongresno Resolucijo o totalitarnih komunističnih režimih, kjer so od sedmih točk, kar dve posvetili Sloveniji. V 3. točki so naši državi očitali oboževanje komunističnih diktatorjev in kot primer navedli letošnjo preimenovanje Štajerske ceste v Titovo cesto, kar je seveda evropski in svetovni precedens v novejšem času.

Že takoj v naslednji 4. točki, pa niso mogli mimo srebrnega odlikovanja, ki ga je Ertlu podelil naš vrli predsednik Türk. EPP je izrazila zaskrbljenost nad odlikovanjem bivšega udbaša in pripomnila, da je bila Udba v Sloveniji to, kar je bil Stasi v Vzhodni Nemčiji ali Securitate v Romuniji.

turk

Türk med svojo svetovalko Magdaleno Tovornik in šefico kabineta Mojco Seliškar Toš: kdo našega predsednika Türka spreminja v pravega Turka?

 

 

 

 

Foto: Matic Štojs

Št. komentarjev: 11
 1. […] Politikisu o (nedemokratičnem) Türku, ki jih je tokrat slišal tudi iz […]

 2. Rado pravi

  Tuerk je nedemokratičen?
  Je tako sklenilo sodišče, ali je pa to zgolj presoja ene politične skupnosti?

  Ertl in Stasi?
  Svetlobna leta razlike.

  Janša in co. iz Mikroade so švercali z računalniki in verižili z tajnimi vojaškimi dokumenti. Za takšna kazniva dejanja bi ukrepali tudi drugi demokratični sistemi.

 3. kinky tone pravi

  Malo sem dvomil. Zdaj sem prepričan, da je Türk naredil prav.

 4. bine bone pravi

  Ta ja pa močna! V demokratičnih sistemih bi enako ukrepal. Torej je bila takrat jugovina demokratična. Take trditve da lahko samo demokrat Ertl (ne poznam nobenega Slovenca, ki si je moral izkopat tunel). Da kaj takega trobezlja tudi predsednik pa ni čudno, saj so ga taki demokarati in demokratke vzgojili v tapravga demokrata. Še v Eu jim od začudenja dol visijo jeziki.

 5. Rado pravi

  Očitno je, da je bine bone popenil.
  A tisto kar našteva zgoraj je zgolj čustveni pleonazem.
  O Ertlovih umazanih delih še vedno nič konkretnega. (da je aretiral švercerja z računalniki mu ne zamerim kaj posebej).

 6. bine pravi

  odlikovanje Ertlu je bila nepotrebna provokacija … morda se Turku v bodoče zalomi tudi kakšno posthumno odlikovanje Ivanu Mačku, Stanetu Dolancu ali pa Leonu Rupniku …

 7. bine pravi

  Na podlagi 12. člena Zakona o notranjih zadevah (Ur. List SRS (Socialistične Republike Slovenije – op. p.), št. 28/80, 58/88 in 27/89) izdaja republiški sekretar za notranje zadeve

  ODREDBO
  o prepovedi sestajanja občanov na javnih mestih

  I.

  Zaradi zavarovanja javnega reda, življenja ljudi in premoženja so na celotnem območju SR Slovenije prepovedani:
  – vsi javni shodi in sestajanje občanov na javnih mestih in
  – javne prireditve.
  Za sestajanje občanov na javnih mestih se šteje, če se občani zbirajo v skupini več kot trideset oseb.

  II.

  Omejitev iz prejšnje točke ne velja za javne prireditve, za katere je pristojen občinski upravni organ za notranje zadeve izdal posebno dovoljenje.
  Dovoljenje po prejšnjem odstavku ni potrebno za javne prireditve, ki jih po 2. odstavku 10. člena Zakona o javnih shodih in javnih prireditvah (Ur. List SRS, št. 20/73 in 42/86) ni potrebno priglasiti.

  III.

  Ta odredba velja od 30. 11. 1989 do preklica.

  Republiški sekretar za notranje
  zadeve
  Tomaž Ertl«

 8. […] pa odpira novo fronto tudi s predsednikom republike, ki mu napoveduje ustavno obtožbo – prav tako zaradi odlikovanja Ertla – za njo že pospešeno zbira gradivo. Predlog ustavne obtožbe do sedaj podpirajo še v stranki […]

 9. […] jim bile v prejšnjem režimu kršene človekove pravice. Nadalje zaresovci pozabljajo, da je ravno predsednik Türk z izredno spornim odlikovanjem Tomaža Ertla, spet začel deliti slovensko ljudstvo in je s takšnim dejanjem de facto podelil tudi legitimnost […]

 10. […] zgodovinski dan: proti prvemu slovenskemu predsedniku bo vložena ustavna obtožba. Povod – Türkovo odlikovanje nekdanjega prvega moža Udbe v Sloveniji Tomaža Ertla. SDS bo skupaj z SLS vložila ustavno obtožbo, ker naj bi Türk kršil 2. poglavje slovenske […]

 11. JIMI吴 pravi

  内容zzzzzzzzzzzzzzz

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen