O Bogu in o njegovih zemeljskih hramih

1

lovro1Piše: Lovro Škrinjarič, hervardist

Mislim, da največ pove dejstvo, da so se že pred 2500 leti stari Grki s filozofsko mislijo ukvarjali z vprašanjem ali obstaja Bog ali ne in kaj bi lahko sploh bil Bog. Od takrat je bilo človeštvo priča vzponu in padcu religij, vladavin, držav, imperijev, bilo se je nešteto vojn, storjenega je bilo ogromno zla v skladu z “njegovo voljo”. Postali smo v povprečju bolj izobraženi, uvedli sekularizacijo, imamo avte, elektriko, televizijo, internet in demokracijo.

Skratka smo samooklican višek človeškega napredka in civiliziranosti, ki pa si na vprašanje obstoja boga odgovarja bolj primitivno, kot naši 2500 let stari predniki, in sicer z gradnjo sakralnih objektov, namenjenih slepemu zaupanju “božji avtoriteti” vseh oblik in poimenovanj, katere utelešeno zemeljsko poslanstvo opravlja, glede na postavljene pozlačene kulise, bolj ali manj našemljen in nič kaj božanski človek z vsemi kvalitetami in atributi, ki mu pritičejo. Nekje vmes smo vprašanje ali obstaja Bog, zamenjali z vprašanjem kateri izmed njih je “pravi Bog”, katera izmed “božjih volj” je prava? Če dobro premislim, se danes tega mnogi sploh ne sprašujemo, a pogosto dobivamo odgovore, kakor da bi ves čas postavljali to vprašanje. “Sam se odločaš volji katerega Boga in božjega pastirja boš sledil. A previdno, izbrati moraš tapravega, saj so za brezbožnike, heretike in pogane pogosto odklenjena le vrata v pekel.”

Pozdravljam gradnjo vsakršnih sakralnih objektov, saj s tem odpiramo vrata vsem božanskim entitetam, ne glede na poimenovanje ali formo, ki jo zavzemajo in ne glede na bogoslužni protokol, ki nas zbližuje. Namreč, več Bogov pomeni več možnosti za blagoslov, s katerim je zagotovljena trajna prosperiteta našega verujočega ljudstva. Kdo za božjo voljo pa si želi mračnjaštva, lakote, dekadence in sarkazma?

Število komentarjev: 1
  1. bine bone pravi

    In vsi starodavni narodi so razvili svoje religije in bogove. In ti bogovi po zapisih starih Sumercev ustvarijo človeški rod in mu dajo civilizacijo-svoje znaje in vso znanost, vključno z neverjetnim sofisticiranim poznavanjem astronomije.
    To znaje pa je obsegalo vedenje središčnega člana našega Sonca, poznavanje vseh planetov, ki jih danes poznamo-celo zunajnih planetov-Urana, Neptuna in Plutona-ki ga je moderna astronomija odkrila relativno pozno-planetov, ki jih niso mogli opazovati prosto očno. In ne samo to. Poznali so tudi brez končno vesolje polno zvezd. Sumerci so prvi ta ozvezdja identificiral in grupiral v ozvezdja imenovana in locirana na nebu. Vse zvezde severnega neba, ki jih danes poznamo, kot večina zvezd južnega neba so napisan na sumerskih astronomskih tablicah-točnim vrstnim redom in po imenih ki jih uporabljamo še danes! Res, neskončna so dela božja…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen