(Ne)veselo Novo leto 2010: tam pod novoletno jelko je drugače

4

Piše: Dejan Kaloh

Novo leto je tik pred nami. Nekateri bodo prehod iz starega v novo leto dočakali v krznenih plaščih v dragih restavracijah, ki jih bodo seveda ob dobri hrani in pijači hitro odložili, drugi pa bodo doma pokriti s prešitimi odejami gledali televizijo, če jo seveda sploh premorejo ali pa si bodo roke greli s kuhanim vinom, nekje na prostem. Takšna pač so nova leta v kapitalizmu brez človeškega obraza.

V Mariboru, pa tudi v drugih večjih slovenskih mestih, se razslojenost kaže in bode v oči skoraj že na vsakem koraku. Ob božiču in novem letu morda še toliko bolj, saj je praktično ves december v znamenju hektičnih nakupov in mrzličnih priprav, kje se bo silvestrovalo. Seveda je »veseli december« vesel za tiste, ki si nakupe in potovanja lahko privoščijo. V to skupino ne spadajo tisti, ki se opogumijo in marsikdaj tudi čez svoje možnosti pojedo silvestrsko večerjo v kakšni poceni restavraciji in poklonijo dva ali tri darila svojim bližnjim, nato pa do pomladi krpajo ubobožan družinski proračun.

Gre seveda za takšno ali drugačno elito, katere pripadniki z bogatimi darili obdarujejo svoje družinske člane in prijatelje, njihove novoletne destinacije pa so kakšni topli otoki ali kakšno mondeno smučarsko središče. Če že ostajajo doma (v Sloveniji), so praviloma gostje najboljših hotelskih novoletnih zabav. Prav tako so dobrodošli gostje na straneh tabloidnega tiska, ki pompozno objavlja, kje bo kdo s kom silvestroval, kako bo oblečen itd.   

In kako je na drugi strani? Če malo karikiramo v kontekstu časa, ki se je pred nami, lahko rečemo, da je pod novoletno jelko, tam čisto pri tleh, malo drugače. Ni nakupov, še manj razkošnih silvestrskih plesov in potovanj. Treba je misliti na to, kaj se bo dalo v lonec tudi po novem letu in kako se (pre)greti čez zimo. Zato je v teh hudih  časih neokusno pisati o ljudeh, ki se ne morejo odločiti med Kanarskimi otoki in St. Moritzom in jih slikati v krznenih plaščih in dragih oblekah, ob upoštevanju razmer, v katerem se nahaja glavnina slovenskega življa.

Daleč od tega, da bi bilo potrebno zavidati tistim, ki si lahko omenjeno razkošje privoščijo – naj uživajo. Gre predvsem za to, da bi določeni posamezniki, ki lahko s svojo (politično) močjo in vplivom pripomorejo k manjšemu socialnemu razkoraku (beri: vladajoča koalicija), ob letošnjem trkanju s kozarci penine, pomislili na širše množice in v tej smeri tudi kaj ukrenili.

Ampak slabo kaže: brezposelnost se bo še povečavala, premier bo celo srečen, če v letu 2010 ne bo šla čez katastrofalno mejo 120.000, gospodarstvo se še ne pobira, kreditni krč še vedno stiska, vlada pa tava v temi, brez strategije in prihodnostne luči. Tuji strokovnjaki nam napovedujejo celo bankrot na državni ravni. Ampak potrebno je ostati optimist in upati, da bodo tisti, ki jim je bilo zaupano krmilo te države, vendarle v bližnji prihodnosti vzpostavili vsaj znosno uravnoteženo socialno stanje in da bi ob prihajajočih novih letih čimveč ljudi (predvsem tistih, ki so na družbenem obrobju) nosilo nasmeh na obrazu, namesto brezvoljnih grimas.

Št. komentarjev: 4
 1. Rak pravi

  Vsaj tuji strokovnjaki so priznali napako. Slovenija ni Slovaška. Ali pač?

 2. markopigac pravi

  Z razslojevanjem je začela desna vlada. To je bistvo kapitalizma. Da se ljudje delijo na uspesne in neuspesne. Na drzne in na nedrzne. Na tiste s poznanstvi in na one brez.

 3. marko pravi

  Ja, Dejan, lepo je, da si zaskrbljen, ampak kaj dejansko storiti, da bo revezem v Sloveniji boljse? Ploskal in volil bom za tistega, ki bo uspel narediti naso drzavo socialno, kakor tudi pise v nasi Ustavi.

 4. pitija pravi

  Ja res, eni v krznenih plaščih in z najdražjim kozarcem šampanjca v roki, (jim ne zavidam, da se razume) sama pa razmišljam pod katero smrekco bom lahko znosila iz lastne hiše svoje premično premoženje, ki sem ga 40 let z veliko odrekanja skupaj spravljala, sedaj pa mi ga bo izvršitelj 10.1.2010 zmetal na cesto, kajti vse nepremičnine so mi razprodali na javni dražbi, kljub vsem pisnim dokazilom sodnih izvedencev in davčnih svetovalcev, da nisem naredila ničesar narobe. Davčni urad in sodišče sta nas dokazano oškodovala in obkradla in nihče se za to ne zmeni. Kdo nas še lahko reši, ko vse dosežejo samo lopovi in prevladuje nepoštenost na vsakem koraku???? To bo moje Novo leto, daleč pod socialnim pragom, kot že vrsto pred tem. Vendar vseeno ne bom klonila, niti popustila tem barabam. Srečno vsem, ki ga boste lepše preživeli.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen