Županski lobi si je (še enkrat) pokoril poslance

4

Državni zbor včeraj ni sprejel sprememb zakona o poslancih, ki bi dokončno ukinil sedenje na dveh stolih – županskem in poslanskem. Uzakonitev nezdružljivosti poslanske in županske funkcije je tako včeraj (še enkrat) preprečil t.i. županski lobi, ki očitno ni samo mit, ampak povsem realna interesna skupina znotraj DZ.

Vprašanje pa je, če so s spremembami zakona koalicijske stranke resnično mislile resno, ali pa je to bil zgolj šov za državljane (češ, poglejte nas, kako smo proti kopičenju funkcij), same pa so še kako dobro vedele, da bodo glasovale s figo v žepu. Glede na rezultat: 34 za in 46 proti, si je kaj takega lahko predstavljati. V največji opozicijski stranki so predlagali zakonsko dopolnilo, ki se zdi dovolj zmerno in primerno, da bi pri koaliciji lahko padlo na plodna tla, vendar so ga zavrnili. SDS je namreč predlagala, da bi nezdružljivost funkcij veljala samo za poslance, ki so župani v mestnih občinah. Velike mestne občine prav gotovo rabijo človeka, ki bo tam prisoten vse dni v delovnem tednu, ne pa da bo svojo občino vodil iz Ljubljane zgolj ljubiteljsko. Toda sedaj iz vsega skupaj (spet) ne bo nič, in pravilo dveh stolčkov še naprej ostaja uzakonjeno.

Št. komentarjev: 4
  1. […] Politikisu o tem, kako si je županski lobi spet pokoril […]

  2. Bojan pravi

    Razni pukšiči in podobna navlaka sploh ne bi smela odločati o tako pomembni zadevi. Poslati jih delat pa naj si zaslužijo za preživetje. Tako kot ta zakon bo padel tudi ta o direktnem volilnem izboru poslancev. Pa saj niso neumni da bi izglasovali tak zakon in srali v svojo skledo. Pa za to našo kuro je edina rešitev, da nas prevzame za enih 30 do 40 let nekdo, ki nas bo naučil reda in manir, pa če so to avstrijci, italjani ali kdor koli boljši od nas. V 50 letih rdečkarskega poneumljanja smo se navzeli slabih manir, da glava boli.

  3. Rak pravi

    Pa smo spet v začaranem krogu. Kot pri volilnem sistemu. Ga je sploh mogoče presekati? In s čim ter kako?

  4. Rene pravi

    Katastrofa. Županski drekci pekci dejansko vodijo Slovenijo. Vodijo občine, ki so malo večje od fuzbalskega stadiona in pametujejo, kako oni zmorejo vse. Na oblast more priti stranka, ki bo imela 46 poslancev in bo potem spucale vse anomalije, ki so se nabrale v zadnjih 20 letih.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen