Tito, zločinec stoletja

16

ana jud

Piše: Ana Jud, publicistka

Včeraj mi je končno uspelo prebrati knjigo Tito, skrivnost stoletja, dokumentirano biografijo nekdanjega predsednika nekdanje Jugoslavije Josipa Broza Tita, ki jo je napisal srbski avtor, publicist Pero Simić. Zajetna knjiga je še ena – pravzaprav osma – v vrsti Simićevih knjig o idealiziranem tiranu in zločincu, ki si ga večina ljudi, sploh v Sloveniji, še dandanes razlaga popolnoma napačno. In še vedno idealizirano: Tito je bil dober, dal nam je svobodo, brez njega danes ne bi bilo slovenskega naroda … In tako dalje. V nedogled. Se opravičujem, ampak ne morem si pomagati: ah, pa kaj potem, če ne bi bilo slovenskega naroda? V tem ne vidim nobene škode. Ampak moja ironija ni poanta prebrane knjige. Čtivo priporočam, ker lepo in izčrpno opiše Titovo »službeno« ter tudi zasebno življenje, na podlagi ohranjene dokumentacije iz Stalinovega arhiva v Moskvi. Veliko se je ohranilo, veliko resnice, dolgo časa skrite in zakopane.

Ni kaj, Titov piar, njegovo vešče in zlovešče manipuliranje z mediji in javnostjo, je bilo neizmerno mogočno in celo danes se zdi, da je nekako večno. O Titovi vlogi pri bojevanju za »svobodo«, o njegovem pomenu za Slovence, se prepirajo politiki, zgodovinarji, publicisti, novinarji in navadni smrtniki, ki si za obračune najpogosteje izberejo kar internetne forume. Kako mogočno je Titovo ime še danes, in kako zelo je vpeto v mišljenje Slovencev, je najlepše videti ravno v tistih izlivih primitivizma. Kjer itak gre samo za čustva. Z dejstvi se množice ovčic, ki venomer potrebujejo nekakšnega pastirja, nikoli niso sposobne soočiti. Saj poznate tisti vic, zakaj levičarji tako potrebujejo lik Tita? Ker jim manjka Jezus Kristus … Ste morda vedeli, da je Tito dal začasno suspendirati in zapreti voditelja suverene OF slovenskega naroda Borisa Kidriča? Maja 1944 na Bazi 20. Paranoik iz Kumrovca ni obračunaval samo z okupatorskim nacifašizmom. Redno je pošiljal v smrt svoje partijske kolege. To je počel že pred 2. svetovno vojno, med vojno in po vojni, ko je v okrutno smrt na Goli otok pošiljal celo ljudi, ki so vojno preživeli v prvih vrstah partizanov, torej tiste ljudi, ki so se dejansko borili in naivno verjeli v NOB, ne da bi jim kdo povedal, da se vojna ne bije za svobodo, ampak za vzpon Titovih komunistov.

Čeprav knjiga razkrije številne podrobnosti iz življenja pohlepnega in oblastnega monstruma, pa zagotovo ne razkrije vseh skrivnosti iz življenja Tita. Delovanje gospoda, ki je rajo pahnil v dolga leta občega družbenega stagniranja, skromnega, da ne rečem ravno revnega, življenja, socialistične enakosti in vseh ostali laži s katerimi so nam komunistični propagandisti dolga leta prali glave, morda nikoli ne bo pojasnjeno do konca. Zato ne verjamem, da bo knjiga Tito, skrivnost stoletja, večini odprla oči. Ne verjamem, da bo malikovani mit o Titu med Slovenci hitro zbledel. A vsekakor je vsakršno čtivo, ki osvetljuje to nemarno zgodovinsko osebnost, več kot dobrodošlo. Konec koncev Titova politika ni onečastila le naše zgodovine! Še danes ima negativni vpliv na sodobno dogajanje: glede na to, da Titu, kot predsedniku naše nekdanje skupne države, moramo priznati tudi dogovarjanje med slovenskimi in hrvaškimi komunisti ob koncu vojne, s katerim je Slovenija izgubila južno obalo Piranskega zaliva, področje do reke Mirne, se temu šarmantnemu bleferju hkrati s tem lahko zahvalimo za kup problemov, ki jih imamo danes pri razmejitvi Jadranskega morja in postavitvi meje med Slovenijo in Hrvaško. Pa še bi lahko naštevali: Titova dediščina je izključno beda. In prav nič drugega.

Št. komentarjev: 16
 1. […] Politikisu se je Judova znesla nad nekdanjim […]

 2. Zorin pravi

  Tita ne bi rabili izbrisati iz kolektivnega spomenina, ker je del naše zgodovine, bi pa vsekakor morali porušiti vse njegove spomenike in preimenovati vse ulice in trge, ki se imenujejo po njem. To pa bi vsekakor morali storiti. Tudi če ga ne imenujemo z besedo diktator, ali pa kot Judova zločinec, je Tito vsekakor bil avtokrat, nedemokrat in režimski vampir.

 3. koogla pravi

  Tito gor al dol, Judova kedaj bo končno kakšna nova knjiga?:)

 4. Rado pravi

  Za nekaj pa mu vendarle moramo biti hvaležni.
  Žensk tipa Jud (s permanentnim PMS), pa v socializmu ni bilo.
  Jih je poradiral.

 5. Dejan pravi

  Rado, saj ni problema, če si titoist, ampak do gdč. Judove ne rabiš biti šovinističen.

 6. Rado pravi

  Ana Jud,
  je nedvomno inteligentna in dobro pišoča oseba. Seveda dobro piše, le za za svoje vernike, kajti njeno pisanje enosmerni čustveni balast. Sem jo bral nekaj mesecev. V tej kolumni http://rado.blog.siol.net/2008/01/13/spomenik-rumenemu-ali-pisanju-ane-jud-na-rob/ je povzetek moje splošne ocene.

  S formalno logičnega stališča je njeno pisanje ništrc.
  Ima vrednost 0.

  Titoist praviš?
  Kako lahkotno ti gredo etikete z jezika!!! Jaz zate ne bi zmogel podobne zmerljivke.
  Ker ne mislim, da si slab. (le politično nekorekten)

 7. bine bone pravi

  Porka flek. Ana se znaša nad leseno nogo sedaj. Takrat ko je bil lesena noga še živa. Ana tegaa ni mogla. Je bila še otrok. Torej prav ima. Odrasla oseba je in lahko presodi dejanja lesene noge. Literature je dosti na trgu. Tudi tiste tazaresne.
  Ljudi, ki so lahko šli brskat v Rusijo v Lublanki po arhivih. Pa tudi kakšni Srbi se že upajo kaj napista glede lesene noge. Da pa si se upal kaj čez leseno nogo kritizirat v času njegovga delovanja, pa gorje! Posebeno če te je pri tej kritiki slišal kak občan moralno politične kvalitete. Prijavil te je, ker je trpela njegova moralna politična zavest. Hitr si se znašel po navodilih partijskega sekretarja v podjetju na Prešernovi, v kletnih prostorih. Mater Ana take še premal. Z njimi dela v belih rokavicah.

 8. TIGR pravi

  Vsa čast Ani Jud… še veliko takih publicistov.. Slovenci bodo ostali, žal, edini, arheologija titoizma…

 9. TIGR pravi

  ….zares enosmerni čustveni balast….hehehe

 10. Rak pravi

  Kaj, Ana, vračaš se. Huraaaaaaaaa!
  Kako sem pogrešal tvojih komentarjev in prispevkov.
  Slovenski usmrajeni ribnik, poln mastnih in lenih krapov, rabi ščuko.

  Dobrodošla!

 11. Alojz pravi

  Rado, jasno, da ne moreš dati Dejanu zmerljivke Titoist, ker bi ti izpadel budala.

  Ti pa si zagrizen titoist, saj nisi sposoben priznati, da je bil zločinec.

 12. slot machines bonus pravi

  Very good site you have here but I was curious about if you knew of
  any user discussion forums that cover the same topics talked about here?

  I’d really love to be a part of group where I can get advice from other experienced individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Many thanks!

 13. Traci pravi

  Hi there to all, the contents present at this website are actually remarkable for people knowledge, well, keep up
  the nice work fellows.

 14. Struts Framework pravi

  I do not know if it’s just me or if everyone else experiencing problems with your blog. It appears like some of the written text within your posts are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well? This could be a issue with my browser because I’ve
  had this happen before. Thanks

 15. Sonja pravi

  Končno za prav razumem njene besede in kaj nam je takrat hotela še v srednji šoli povedat čeprav smo na začetku vsi v njo čudno strmeli in si mislili: »Ona pa res ni normalna kaj govori!« Spomnim se še kot, da je bilo včeraj in ne pred enimi 10 leti. Ja, rekla je: »Da so njej Nemci kot narod bolj všeč kot Slovenci, saj oni ne pljuvajo toliko čez zgodovino kot mi Slovenci oziroma Jugosloveni pa čeprav je njihova zgodovina oz. dediščina bolj kruta kot naša.« Tako, da jaz resno ne razumem v katerem času sem jaz kot otrok živela (pravijo, da kot otrok oz. ko začneš odraščat nate najbolj vpliva družina, okolica), da še zmeraj čisto drugače razmišljam kot ta Ana. Očitno so okrog mene živeli ljudje, ki so o Titu govorili samo najboljše. In ja zakaj se ni nikoli dobila kaka taka oseba, ki bi čez njega toliko pljuvala, da bi mogoče danes tudi jaz kako drugače razmišljala?! Ne vem res na katerem koncu sveta sem jaz živela, ko sem odraščala. Vi nekateri (kot Ana) prebere nek članek, knjigo in tako čez njega pljuvat. Jah…mi smo pač tak narod, čim kej slišimo, preberemo takoj gremo obsojat pa čeprav sami točno ne vemo kaj se je včasih za prav dogajalo in zgodilo. Aja…pa da ne bo, da sem odrasla v duhu komunizma. Odrasla sem v taki okolici, kjer ni bilo skoraj nikoli čutiti tistega sovraštva do nobene osebe prav tako, do samega Tita.

 16. Johnb865 pravi

  A big thank you for your article.Thanks Again. Great. bdefcbbkebef

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen