Pahor podaril Gadafiju poleg lipicanca še Titovo sprehajalno palico

2

Pred nekaj dnevi se je v Libiji mudil predsednik slovenske vlade Borut Pahor, ki je od dolgoletnega libijskega liderja Moamerja Gadafija v dar dobil dve kameli. Pahor mu je protokolarno darilo prav tako vrnil v “živalski” obliki, Gadafiju je namreč podaril lipicanca. Poleg lipicanca pa je Gadafi prejel tudi sprehajalno palico, na katero se je svoj čas opiral nihče drug kot Tito. Pahor si je, milo rečeno, izbral dokaj čudno darilo, saj Titova sprehajalna palica ni ravno neki zgodovinski atribut naše države. Poleg tega naj bi Pahor tako posegel v zbirko predmetov, ki jo hranijo v gradu Brdo in jo na tak način okrnil. Vsečuječi nacionalni prvak Zmago Jelinčič, je na vlado zaradi tega Pahorjevega darila, že poslal pisno poslansko vprašanje. Na tem mestu ga objavljamo v celoti.

PISNO POSLANSKO VPRAŠANJE VLADI REPUBLIKE SLOVENIJE

Ob nedavnem uradnem obisku Vlade Republike Slovenije in gospodarske delegacije v Libiji, je predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor dolgoletnemu libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju, med drugim podaril tudi sprehajalno palico, ki je bila nekoč v lasti maršala Jugoslavije in takrat tudi predsednika Socialistične Republike Slovenije Josipa Broza Tita.Vlado Republike Slovenije sprašujem, kako je podarjeno Titovo sprehajalno palico iztrgala iz celote zbirke drobnih predmetov, ki se hranijo na gradu Brdo? Ker je bila vzeta iz nekega zaključenega in zaščitenega okolja, je sedaj le-to okrnjeno. Bo Vlada Republike Slovenije naslednjič posegala po zbirkah Narodne galerije ali Narodnega muzeja, da bo kakšnim voditeljem dajala primerna darila?Vlado Republike Slovenije sprašujem, na kakšen način lahko utemelji, v primeru, da je bila palica vzeta iz konteksta gradu Brdo, da se ob državniških obiskih, razdajajo in poklanjajo kosi, ki so neprecenljivega kulturno zgodovinskega pomena, tako za Slovenijo, kakor tudi za širši prostor? Sprašujem, kako je Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije opravičilo in utemeljilo to darilo in kaj je ob tem sklenil Inšpektorat Republike Slovenije za kulturno dediščino? Takšen izreden eksponat sodi v slovenske muzeje, ne pa da premier Pahor ponavlja vzorce nekdanjega komunističnega vodstva iz časov SFRJ ter podarja kulturno dediščino lastnega naroda po svetu!Zanima me tudi, zakaj se je Vlada Republike Slovenije odločila, da libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju podari ravno sprehajalno palico pokojnega voditelja SFRJ maršala Josipa Broza Tita, saj konec koncev razpolagamo z večjim številom avtentičnih slovenskih daril, ki označujejo tako Republiko Slovenijo kakor tudi slovensko zgodovino? Sprašujem tudi kako je Vlada Republike Slovenije ocenila sprehajalno polico, na vrednost manjšo od 1.400,00 evrov, ko pa je znano, da so zbiralci pripravljeni za Titovo cigaro plačati 500,00 evrov ali več? Ignorantski odnos države je tako v odnosu do kulturne dediščine dosegel višek kar je že tako ali tako razvidno iz obstoječega Zakona o varstvu kulturne dediščine!Zmago Jelinčič Plemeniti, mr.ph.
Vodja Poslanske skupine SNSTito_gadafi1

Nekdanja velika prijatelja: Tito in Gadafi. Pahor si je verjetno mislil, da bo s Titovo sprehajalno palico napravil libijskemu samodržcu veliko presenečenje; ta pa je našega premiera komajda sprejel. Je pa Pahor s tem protokolarnim darilom naredil presenečenje predvsem med domačo politično javnostjo.

Št. komentarjev: 2
  1. […] Politikisu je v celoti objavljeno Jelinčičevo poslansko vprašanje o Titovi sprehajalni […]

  2. […] se je svoj čas opiral nihče drug kot Tito. Zaradi slednjega darila, je takrat Pahor že fasal pisno poslansko vprašanje, ki mu ga je postavil prvak SNS Zmago […]

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen