Mag. Goran Klemenčič plagiator Večerovega Bobu bob 2009

10

Še dobro se spomnimo kakšen nepotreben kraval je nastal zaradi Večerovega boba leta 2006. Takrat so Janeza Janšo obtožili plagiatorstva izjave: “Nikoli ne bomo največji. Nikoli ne bomo najmočnejši. Lahko pa smo najboljši.” Kasneje se je seveda ugotovilo, da gre za klasičen nedobesedni povedni niz, ki ga je uporabilo že ničkoliko državnikov, vključno z Blairom in Masarykom.

Močno pa nas zanima, če bo tudi letos oz. drugo leto kdo deležen takšnega pogroma, ki ga je bil pred dvema letoma (nagrada se podeljuje v začetku vsakega naslednjega leta) deležen Janez Janša. Letos je namreč med nominiranci tudi mag. Goran Klemenčič, sicer državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve, se pravi desna roka ministrice Katarine Kresal. Letos naj bi v Večeru pomodroval s svojimi (nikjer namreč nismo zasledili, da bi Klemenčič omenil, da ne gre za njegove besede) besedami: “Če je edino orodje kladivo, potem je vsak problem žebelj.”

Pri Večerovi nagradi gre namreč za izpostavljanje bistroumnih, predvsem pa avtorskih izjav, slednje oznake pa si Klemenčičeva izjava vsekakor ne zasluži. Originalno izjavo v angleškem jeziku: “If you only have a hammer, you tend to see every problem as a nail” je namreč izrekel Abraham Maslow, znameniti ameriški psiholog in oče modernega menedžmenta. Klemenčičevo plagiatorstvo se da z lahkoto preveriti in dokazati tudi na uradni Maslowi strani

Na Politikisu smo Klemenčičevo “avtorsko kladivo” že ugotovili in razkrili, počakajmo torej, da se oglasi še Mladina ali kdo drug. Sicer pa lahko za avtorske in kot vidimo tudi – neavtorske izjave glasujete vse do 20. decembra.

klemencic

Mag. Goran Klemenčič in njegova neavtorska “hamer” modrost: “Če je edino orodje kladivo, potem je vsak problem žebelj.” Bomo videli kaj poreče na njegovo krajo intelektualne lastnine njegova šefica Kresalova.

 

 

 

 Foto: Borut Peterlin

 

 

 

Št. komentarjev: 10
 1. Simona Rebolj pravi

  Saj ne gre za to, da bi moral kdor koli sesuvat samo izvirne citate. Človek lahko priložnostno uporablja tudi misli drugih. Idiotskost je na strani tistih, ki dodelijo nominacijo za neizvirni citat in idiotska “komisija”, ki predlog za nominacijo potrdi. V nadaljevanju pa je avtor neizvirne misli lahko nedostojanstveno objesten, v kolikor ne prizna, da ni citiral svoje izvirne misli, in celo pobaše nagrado, kar je Janša storil!!!! In to dejanje se mu je očitalo in zagotovo ni razloga, da se ne bi ravnalo enako, v kolikor bi tokrat nagrado za kopipejst frazo pobasal Klemenčič.

 2. Sonja pravi

  Zanimivo bo seveda videti kako se bo odzval Klemenčič, ki je sicer bister fant in kako njegova nadrejena Kresalka. Večer pa naj se enako ostro odzove na ta plagiat kot se je leta 2007 pri Janši in naj predvsem razmisli o svojem konceptu boba. Bodo to nagrade samo za izvirne misli ali tudi za plagiate.

 3. Rak pravi

  Sonja, vsi se bodo odzvali v slogu, kar je dovoljeno bogovom ni dovoljeno volom.

 4. markopigac pravi

  Dejan, predsednik SDS je tisti citat, ki ga je povzel Vecer in premierja kasneje tudi nagradil z najvisjim odlikovanjem, uporabil v dokazano – pretipkanem govoru (http://www.dnevnik.si/novice/aktualne_zgodbe/333850). To je bilo glavno bistvo.

  Ce pa Vecerovci – tisti, ki furajo nagradno igro – ne razlocijo avtorstva, pa mislim, da tukaj niti Jansa niti Klemencic ne potrebujeta odvetnika. No, bolj zalostno je bilo, da je JJ nagrado sprejel in ni omenil, da ima vse zasluge za ta citat, se pravi le del prevoda, Tony Blair.

 5. karlo pravi

  Me res zanima, če bodo tudi drugi mediji sedaj naredili vik in krik zaradi te Klemenčičeve plagiature. Morali bi, a če upoštevamo, da so vsi mediji v naši državi levičarski, bodo temu plagiatu verjetno namenili samo vrstičko ali dve. Vsekakor pa ne dveh ali treh straneh, kot je to bilo v primeru Janše.

 6. […] pri Klemenčičevi izjavi: “Če je edino orodje kladivo, potem je vsak problem žebelj”, za en navadni plagiat. Kljub temu, da je Večer upošteval naše razkritje Klemenčičevega plagiata in umaknil izjavo […]

 7. […] Klemenčič govorice o svojem odhodu zaenkrat še zanika, spomnimo pa, da je včasih med njim in Kresalovo vladala večja harmonija, saj Kresalova ni niti črhnila, ko s(m)o ga mediji dobili pri prepisovanju izjave, ki ni bila njegova, ob letošnjem Večerovi akci…. […]

 8. […] najprej “Klemenčičevo” izjavo celo uvrstili med finaliste, potem pa so jo, tudi zaradi intervencije Politikisa, raje odstranili), pa je bilo vse […]

 9. Hijack back button pravi

  When some one searchss for his necessary thing, thus he/she needs to be available that in detail, therrefore thwt thing is maintained over
  here.

 10. xbox one giveaway pravi

  If some onne wants expert view onn thhe topic of blogging
  then i suggest him/her to visit this blog, Keep up the nice work.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen