Pahor in Kosor: vsi smo zmagovalci! Ali res?

0

Premiera obeh držav sta včeraj v kavarni Pločnik srkala kavo in prepričevala javnost, da sta slovenska in hrvaška stran dosegla glede mejnega vprašanja win-win situacijo. Hrvaška naj bi umaknila sporne dokumente, ki prejudicirajo mejo, Slovenija pa naj bi umaknila blokado v pristopnih pogajanjih Hrvaške z EU. 

In kako je z zaščito slovenskih interesov? Zadeva se zdi odlična na prvi pogled – Kosorjeva je pisno potrdila, da tudi Hrvati izhajajo iz ničelne točke 25.06.1991, in da so po tem datumu vsi (hrvaški) dokumenti brez vsakršnega pravnega učinka. Ne pozabljajmo pa, da Hrvati de facto zasedajo del slovenskega ozemlja, ki pred slovensko osamosvojitvijo ni bil njihov, na kar opozarjata tudi Žerjav in Podobnik. Če pustimo ob strani Jelinčičevo pretiravanje, da gre za izdajo slovenskega naroda, ki jo je treba enačiti s kolaboracijo z Mussolinijem, je pa potrebno pritegniti SDS, ki pravi, da je vlada ravnala nezakonito. Povsem nejasno je namreč, zakaj Pahor kot premier tukaj solira in postavlja na stranski tir utečeno prakso, da pred srečanji s hrvaško vlado, najprej sestankuje s predsedniki parlamentarnih strank. Pri tako pomembnih nacionalnih vprašanjih je namreč še vedno smiselno poslušati še kakšno drugo, tretje ali četrto mnenje. Opozicija si je tako enotna, da ne gre za nikakršen zgodovinski premik me državama, ampak za nadaljevanje mrtvega teka – vsaj za Slovenijo.

pahor kosor

Pahorju bi se ob “doseženem” za slovensko stran moralo malo manj smejati. Kosorjeva ga medtem zvito opazuje: Hrvati so spet na boljšem

 

 

 

 

 

 

Foto: Borut Peterlin

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen