Po Janši Janša, po prvi – druga republika

1

Janez Janša nadaljuje šefovanje na čelu največje slovenske stranke SDS. Na kongresu Janša sicer ni imel protikandidata, ki bi se potegoval za predsedovanje SDS, sam pa je bil ponovno potrjen s plebiscitarno večino (554 glasov za in 15 glasov proti od skupaj 569 glasov delegatov). Tu nekega presenečanja ni bilo za pričakovati in po priljubljenosti v sami stranki Janša nima konkurence.

Bolj pa je v javnosti završalo, ko je Janša v svojem govoru napovedal deset ustavnih sprememb in rojstvo druge republike. Nova, boljša republika bi po njegovih besedah imela nespolitizirano sodstvo, ukinil bi se trajni mandat sodnikov, mandatarja za sestavo vlade bi imenoval predsednik republike, uvedla bi se enostavnejša možnost razpisa predčasnih volitev. Janša je še povedal, da je ustanovitev pokrajin nuja, v primeru počasnosti in zavlačevanja pri sprejemanju pravnih podlag, pa naj se aktualni državni zbor razpusti. Tudi v primeru nadaljevanja gospodarske krize je Janša napovedal predčasne volitve.

Suma sumarum: Po Janši Janša (tako bo ostalo še nekaj debelih let), po prvi – druga republika (dajmo se presenetiti).

slovenija-zmore-vec1

 

 

 

 

Foto: SDS

Število komentarjev: 1
  1. […] Janša je v začetku maja stresel Slovenijo, ko je napovedal rojstvo 2. republike in naštel deset ustavnih sprememb, ki bi bile v naši […]

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen