Kokodajs o kurjem pristopu novinarjev Vesti

6

Zdaj že razvpiti novinarski kiks ( http://www.youtube.com/watch?v=9OXHQeSxfCM) Denisa Sarkiča iz Vesti in njegove kameradke Ajde, je pronicljivo in objektivno popisal bloger z nickom Kokodajs.

Novinarko Ajdo ustavi policaj, ker naj bi vozila brez rok. Ker za takšno kršitev še ni slišala, se ji policist ponudi pokazat zakonski člen, kjer to pač očitno obstaja (kolikor je že smislno ali nesmiselno). Glede na to, da je policist že vlekel rokavice nazaj na dlani, očitno sploh ni imel namena novinarke kaznovati za to rahlo trapasto kršitev, a ga je očitno uspela s predolgim jezikom sprovocirati. /selfowned

Kje lahko to dobim, kolk pa stane?

mu posmehljivo odvrne, čeprav je jasno, da nima namena kupiti ali brati (čemu sploh spraševati policista, koliko stane knjiga), ampak pred kamero s policajem samozavestno vzpostavlja jebiveterski odnos. Kaže koliko si upa in uživa v svoji predrznosti saj ve, da se bo policaj pred kamero trudil biti še toliko bolj korekten in formalen (k čemur ga kasneje “prisili” tudi snemalec Denis, ko predrzno omeni, da bo posnetek videl šef policije), medtem ko ona s svojim obnašanjem ne tvega nič.

Jaz sem pa tudi novinarka, dejmo mi tuki prebrat, kaj mate vi klele…

Z izpostavitvijo svojega statusa novinarke izrazi avtoriteto in opozorilo, češ, lahko se zgodi, da bo celotna zadeva romala v javnost, kjer imate policaji že tako malo ugleda… nakar policaja obravnava kot majhnega fantka, kateremu bo ona pogledala v zvezek in presodila ali so fantkove besede na mestu.
V sceno stopi še snemalec Denis, katerega pa policaj prosi, naj ga ne moti z vprašanji, saj je v postopku z novinarko.

Vi pa mene motite, jaz klele zamujam na sestank

vmes blekne novinarka. Zopet predrznost in kazanje, kako si ona upa jezikati nazaj. Dvomim namreč, da je punca tako trapasta, da bi mislila, da bi se morala policija odrekati kaznovanju državljanov v primerih, ko se le tem mudi na sestanke.
Sledi izpad novinarke, da ona pa ne bo dala dokumentov. Po idiotskem in neprimernem komentarju o policistovem ranjenem egu, si premisli, a policaju naroči:

Pa mi not nazaj prneste

Hahaha! Seveda, policaj bo ponižno šel do sobe kjer sestankujejo, potrkal na vrata in njeni ekscelenci, kateri je napisal kazen, izročil dokumente. Bi mogoče mlada dama rada še tulipan z bližnje tržnice in kartico z lepo mislijo? Tebi manjka en reality check, trapa.

Mene kot novinarja zanima, kaj je naredila kot prekršek

vpraša snemalec policista po tem, ko le ta že dvakrat pove za kakšen prekršek gre. Denis, idi ceste pometat, tam bomo hvaležni, če boš šel trikrat čez isti pločnik.
Policist še v tretje pove, da je punca pač vozila brez rok, nakar snemalec vpraša policista:

A vi kdaj med vožnjo spustite krmilo…

Kaj pa ima veze, ali policaj to kdaj stori, ali ne. Kazen se izreka na podlagi napisanih zakonov in ne na podlagi tega, ali policaj osebno kdaj počne isto. Seveda da kdaj tudi sami kaj kršijo. Ni pa to argument v prid novinarki, ki je kršila. Sploh pa je takšno vprašanje nesmisleno, ker policaj sigurno ne bo šel v kamero priznavat svojih kršitev. Snemalčevo vprašanje je seveda imelo namen biti provokativno, izpadlo pa kot nepotrebna bedarija, s katero seveda ni dosegel željenega efekta.
Medtem ko snemalec policista pobara, ali kdaj sam na motorju vozi brez rok, se vmeša novinarka:

Kaj pa če kihnete

AHAHA! Ja, ko policista zaščemi v nosu se zravna, dvigne roki z balance, odpne levo rokavico, jo spravi v žep, z desnico dvigne vizir, z levico pokrije gofljo in… kihne štiri mesece kasneje, ko se zbudi iz kome.
Medtem ko policist odpira knjižico:

Zdej boste v svoji knjigici pravljic neki našli

mlada, neolikana frajla zvezek s prometnimi zakoni te države opiše kot knjigico pravljic. Da sploh ne omenjam zopet izredno žaljiv odnos do policista in pomanjkanje dostojanstva in profesionalnosti, ki bi se za odraslo osebo in novinarko spodobilo.
Ajda nadaljuje:

Jaz bom napisala pritožbo da sem kihnila, druge roke pa nimam…

S čemer policaju pove, kako se namerava izogniti kazni. Tukaj mi nekaj ni povsem jasno, namreč na začetku posnetka se v zvezi z umikom dlani z volana omenja neko kazanje gest, kasneje pa novinarka uporabi kot hipotetičen primer dvig roke zaradi kihanja. Ali nam je torej pred kamero povedala, da bo v pritožbi lagala z navajanjem kihanja kot razlogom za umik roke z volana?

Škoda kulija in papirja

Nadaljuje punca s predrznim podjebavanjem, kjer policista obravnava kot kakšno svojo sošolko.
Policist mirno najde člen in ji ga ponudi v branje:

voznik osebnega avtomobila mora voziti tako, da ne zmanjšuje stabilnosti vozila, zlasti ne sme spuščati krmila, ali se voziti po dveh kolesih (tega ne znam)…

prebere punca in naključno še vstavi neumesten, trapast komentar – da ona tega ne zna – ki jo predstavi kot 10 letno nevzgojenko. Dejansko sem dobil tak flashback na tiste male razvajene sošolke s časa osnovne šole, ki so s pretiranim občutkom samovšečnosti odrezavo vstavljale popolnoma neumestne pripombe samo zato, ker so imele občutek, da so dobro “zabile” sogovornika. V družbi sovrstnic je to spremljalo še hihitanje.
Nakar snemalec vpraša:

Ampak a je to za motorje ali vozila?

HAHAHA, Denis, /facepalm. Prvič, osebni avtomobil ni motor in drugič, vožnja z motorjem po dveh kolesih ne zmanjšuje stabilnosti motorja. Kaj naj se v dobro stabilnosti motoristi vozijo samo po enem kolesu?
Poba nadaljuje z vprašanjem policistu:

ali se lahko z avtomobilom voziš po dveh kolesih?

Pa kakšen si ti to novinar oz. kje živiš, da nisi še niti slišal, da se nekatera mularija zabava s furanjem ničvrednih krip po dveh kolesih. Vprašaj lokalne razgrajače.

ne, ne, potem se to ne nanaša na avto …/… kokr sem jaz razumela se vse nanaša na motorna kolesa

vmes skoči Ajda, ki je, ko je prej sama prebrala “voznik osebnega avtomobila”, to razumela, da se vse nanaša na motorna kolesa. Srhljivo, kakšna praznina mora zevati v lobanji te novinarke.
Snemalec ji pritrdi:

ne, k piše, še zlasti če se vozite po dveh kolesih. Tko piše.

Potem pa svizec zavije čokolado v folijo. Kot je izjavil policist, “super ste”. Snemalec kljub večkratnim razlagam praktično skozi celoten posnetek tumpa eno in isto kot pokvarjena plošča.
Policist se odloči obema še enkrat prebrati zakonski člen:

Voznik osebnega vozila mora voziti tako…

začne brati policist. Ehm, kaj ni punca prej prebrala “voznik osebnega avtomobila”? Novinarka, a ti sploh znaš brat?
Po prebranem, snemalec blekne:

A vi ste pa prov pooblaščen policist na motorju, ki gleda kolk ljudi spusti krmilo med vožnjo.

Haha, ja, policisti se pred začetkom šihta postavijo v vrsto pred šefovo pisarno, nakar on vsakemu policistu izroči specifično pooblastilo. Eden opazuje uporabo žmigavcev, drugi bdi nad uporabo čelad v prometu, naš je imel čez neupravičeno zapuščanje krmila med vožnjo… Še dobro da ni imel pooblastila za odkrivanje prepovedanih opojnih substanc, saj me res zanima, kaj sta zaužila, da sta uspela stresat takšne bedarije. (novinarka vmes še izjavi “pooblaščen za kihanje”, haha).

Škoda kulija, pa to mate take drage kulije, madona, kdo bo dal pa za minco novo

Ti, ko boš plačala kazen, haha.

A vam pomagam napisat kazen sebi?

Novinarka zopet nadaljuje žaljiv odnos do policista in brez sramu kaže svoj primitivizem in pomanjkanje bontona.

Kaj pa če sem jaz ena tajnica od policijske uprave in boste jutri ob službo.

zaključi punca svoje trapasto podjebavanje. Tukaj že preprosto nisem mogel verjeti, da lahko ena smrklja takole pametuje in sramoti policista in sploh pred kamero celotni javnosti razkazuje svoje pomanjkanje kulture, intelekta in dostojanstva. Sramota.

A lahko samo nekaj meni razložite

zopet začne težiti snemalec.

Samo mal, ko bom končal postopek

mu odvrne policist in da vedeti, da bo na vsa vprašanja odgovoril, če ga pusti pri miru, da dokonča postopek.

Ja, sej, …

odvrne Denis in nadaljuje s teženjem. Pa človek, no, a se ti sploh da kaj normalno dopovedat?!
Posnetek gre počasi h koncu in ko že upaš, da so bile do sedaj vsaj osnove razjasnjene, Denis ponovno udari:

Kaj točno je ona zdej nardila kot prekršek?

AHAHAHAAA!!!!!!
Vse skupaj je skoraj na nivoju Požigalca. Bizaren primer šibkosti uma.
Novinarka policistu samozavestno opiše reakcije javnosti oz. policistovih sodelavcev, ki naj bi se po njeno zgodile po ogledu posnetka:

sej ljudje se bodo smejal, tako se bodo smejal na vaš račun na policijski postaji. To bo tko fajn. Še jaz bom vic napisala.

Draga moja, jaz se smejim kvečjemu tebi. Pokazala si razlog, zakaj mnogi novinarsko branžo v našem prostoru vidimo kot bolno in neprofesionalno, v kateri se zaposljuje mularija brez kančka možganov. Izpadla si kot prepotentna smrklja, katero so starši vzgojili v neznosno, jezikavo, arogantno razvajenko brez občutka za lastno dostojanstvo. Izpadla si kot funkcionalno nepismena trapa, ki ne zna ne brati, ne razumeti napisanega in katere samovšečnost tolerira kotaljenje izjemnih traparij iz ust. Samo zahvališ se lahko neskončni toleranci policista, da je mirno prenašal evolucijski prepad med vama in ti ni napisal še omenjeno kazen za nedostojno vedenje.

Sramota, Vest.si. Kako smiselno je kaznovanje zaradi nedržanja volana sploh nima več veze tukaj. Najbolj srhljivo je to, da sta nam novinarja predstavila svoj operacijski sistem, svoj DOS, svoje Windowse, ki zaganjajo in vodijo procese, svojo sposobnost sprejemanja in obravnave podatkov, presojanja in analiziranja, … mislim, da njun hardver vodi en totalno outdated hroščat sistem v beta fazi, ki po pol ure nalaganja in naključnega zmrzovanja, odpre navaden .txt fajl popolnoma neberljiv. Toliko o uporabnosti njunega novinarskega dela z moje strani.

Št. komentarjev: 6
  1. […] P.S. Z vprašanjem torej ni bilo v osnovi čisto nič narobe, še najmanj pa so lahko moralno zgroženi tisti, ki so prav tako precej skregani s poklicno etiko in novinarskimi standardi. […]

  2. […] času še najbolj “proslavil”, ko je za Vest.si – po domače povedano – zajebaval sicer povsem miroljubnega in korektnega policaja in to zraven snemal. Kasneje je Sarkić to svojo blamažo odstranil z YouTuba, a moralna škoda je bila že […]

  3. […] smo pred časom objavili zapis o novinarskem kiksu nekdanjega novinarja Vest.si, Denisa Sarkića in pri tem uporabili njegov ’embedan’ video iz YouTube (gre za video […]

  4. […] Sarkić, se je v svoji prejšnji novinarski službi “proslavil”, ko se je dobesedno norčeval iz policista, ki je korektno opravljal postopek. V svoji novi službi je Sarkić prav tako ubiral nenavadne pristope, ki jih je na svoji koži […]

  5. […] piarovec Pahorjeve stranke, ki se je pred časom (v obdobju, ko je bil videosnemalec pri vest.si) proslavil še z enim neslanim dejanjem z uradno osebo. Sarkič je tako vsej Sloveniji sporočil sledeče: “Pahor bo namesto Erjavca v vlado vzel […]

  6. […] meje zdravega okusa in delovne etike, smo na našem portalu že pisali denimo – tukaj, tukaj in tukaj. Njegov zadnji “podvig” je seveda primerjava poslanca Slovenske demokratske stranke […]

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen