V Mehiki že 81 mrtvih zaradi virusa prašičje gripe

0

V Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) so zagnali alarm – v Mehiki je izbruhnilo žarišče virusa prašičje gripe, ki lahko postane pandemično. V Mehiki je umrlo že 81 ljudi, ki so po besedah mehiških oblasti “po vsej verjetnosti bili povezani” z virusom prašičje gripe. Medtem se je mutantski virus že pojavil v ZDA, zaenkrat je potrjenih 11 primerov okužb (Kansas, Texas, California). Domneva pa se, da naj bi bilo okuženih tudi 8 otrok neke zasebne šole v New Yorku. Po besedah predstavnikov iz Svetovne zdravstvene organizacije zaenkrat še ne bilo opaziti primerov okužb v Evropi ali drugod po svetu. John Barry, strokovnjak za pandemijo: “Ko so virus začne širiti iz osebe na osebe, namesto iz živali na osebo, lahko še dalje mutira. S tem postaja močnejši, in tako vrsto je potem težje zdraviti oz. se boriti proti njej.

Simptomi virusa prašičje gripe so naslednji: vročina, splošna slabost, pomanjkanje apetita, kašljanje, boleče grlo, smrkanje, otrplost, bruhanje, diareja.

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da v tem času ni ravno priporočljivo potovati v Mehiko ali ZDA. 

vpgČakanje na pregled v eni izmed bolnišnic v Mexico City. Trenutno je v Mehiki 1.300 ljudi, ki so jih hospitalizirali zaradi domneve simptoma virusa prašičje gripe.  

Foto: G.I.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen