Rdečih (kmerov) nikar!!!

0

filip-b

Piše: Filip Breskvar

V Kambodži se je začelo sojenje stoletja, na zatožni klopi pa sedi 66-letni Kaing Guek Eav. Če za tega strička še niste slišali nič hudega, verjetno pa v ušesa bolj sedejo Rdeči Kmeri in Pol Pot. No, Kaing je bil svoj čas Pol Potov kamerad, vsem “obiskovalcem” zloglasnega zapora S-21 znan pod vzdevkom Duch, ki je znal iz vsakega izsiliti priznanje, preden so ga pokončali.

A ko takole gledam kamboški proces, se vprašam, ali je res vredno odpirati stare rane? Saj vendar vsi vemo, da so se po prevzemu oblasti pod Rdečimi Kmeri dogajale hude reči. Zakaj je torej to potrebno znova pogrevati? Likvidatorjev in krvnikov tako ali tako ne bomo več našli, da bi jih kaznovali. Dobro, tukaj imamo Kainga, a saj vsi vemo, da so ukazi prišli od Pol Pota, ki pa je že več kot 10 let pokojen, med tem ko so se številni njegovi soborci in somišljeniki zlili v aktualni državni aparat in bi bilo njih preganjanje sila neprijetno za stabilnost države.

Ne, proces proti Kaingu je zares nepotreben, prav nasprotno, edino pravično bi bilo, da po njem poimenujejo kakšno ulico v Phnom Penhu. Le zakaj ne vprašajo našega ljubega župana Jankoviča, ki bi jim povedal, da je potrebno gledati zgodovino in tisto, kar je nekdo v tistem času pomenil. In Kaing s svojimi soborci aprila 1975 ni veljal za množičnega morilca, temveč so ga pozdravili kot osvoboditelja, ki je pomenil novo upanje na konec korupcije ter prinašalca miru.

Res je sicer potem zgodovina ubrala drugo pot in se je zgodil genocid, a vendarle vsi dobro vemo, da bi se v nasprotnem primeru spremenilo zgolj to, da bi v grobovih končala druga stran. Seveda moramo v isti sapi poudariti, da grozljivih dejanj Kainga nikakor ne moremo odobravati, pa vendar je iz časa današnje perspektive težko in nepravično soditi ter razumeti takratne razmere, mar ne?

Zatorej predlagam, da pooblastimo predsednika Türka, da pošlje v Kambodžo prijazno pisemce, v katerem bo razložil, da Rdečih (Kmerov) nima več smisla nadlegovati, kajti nenazadnje je v časih gospodarske krize pogrevanje množičnih zločinov izpred več desetletij zgolj drugorazredna tema.

Če bo kdo protestiral, pa ga lahko pomirimo z delegacijo Nove Slovenije, ki bo na kakšno množično grobišče v Kambodži odhitela prižgat nekaj sveč. In bo Kambodža pomirjena, naši politiki pa bodo poleg naših nerazčiščenih dilem o 2. svetovni vojni in povojnem dogajanju dobili še eno bojišče za prepričevanje prepričanih o svoji resnici.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen