Raul Castro se hoče z Obamo pogovarjati prav o vsem

0

raul-castro

Odkar je izgninil iz javnosti in več ne vodi države  El commandante (vprašanje, če je sploh še živ), je teža bremena prihodnosti kubanskega naroda na plečih Raula Castra, mlajšega brata Fidela. Na vrhu liderjev Latinske Amerike je včeraj dejal, da se je pripravljen z Obamino administracijo pogovarjati o vsem: o človeških pravicah, svobodi medijev in političnih zapornikih. “O vsem, vsem in še enkrat o vsem smo se pripravljeni pogovarjati,” je bil zagret Raul Castro.

Gre za prelom v odnosih z Združenimi državami Amerike, temu pa je verjetno botrovalo tudi dejstvo, da imajo Kubanci rahlo dovolj ekonomske blokade, ki traja že vse od leta 1962. Raula pa pri tej nepričakovani nameri vzpodbuja tudi Obama: “Veseli smo novih sprememb v razmišljanju na Kubi, ki bodo omogočile izpustitev političnih zapornikov, ki bodo vpeljale svobodo govora, omogočile, da bodo ljudje lahko potovali, pisali kar bodo hoteli in obiskovali cerkev.”

Očitno je revolucionarni naboj izpuhtel v nič tudi na Kubi, brata Castra pa premikata svojo državo v naslednjo, bolj demokratično prestavo. A nič ‘bat – kubanke, rum in peščene plaže bodo za vedno ostale.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen