Pahorjev razbiti in ponovno sestavljeni T(h)aler

4

Včeraj je bila tudi uradno potrjena lista SD za volitve v evropski parlament. Med sd-jevci je najbolj buril duhove njen kontroverzni nosilec Zoran Thaler, saj ni strankarski človek, po drugi strani pa uživa podporo Boruta Pahorja osebno. Toda vedno ni bilo tako. Meseca maja leta 1996 se je Thalerju zgodila interpelacija. Bil je celo prvi slovenski minister, ki je odletel sredi mandata – zaradi nesposobnosti vodenja ministrstva za zunanje zadeve. Predlagatelji so mu očitali zastoj v slovenskih pogajanjih s sosednjimi državami in Evropsko unijo. Takrat ga je podprlo samo 26 poslancev (skoraj izključno samo LDS), za njegovo razrešitev pa je glasovalo 48 poslancev, med njimi tudi Pahor. Po 13 letih se je očitno rodila neka nova ljubezen, ki je prej nismo poznali, v vsakem primeru pa se aktualni premier ne more pohvaliti z neko veliko osebno preferenčno konsistentnostjo. Ali pa morda gre spet “samo” za Pahorjevo pregovorno konsenzualnost?

thaler2

 

 

 

 

Fotomontaža: Politikis

Št. komentarjev: 4
 1. Dajana pravi

  Zorani in Pahor se poznata že s faksa in z ZSMSja. Zorani je bil moj sošolec na faksu. In sošolec od sedanjega zunanjega ministra. 🙂 Je pa čisto inteligenten fant, tako da… Vse bo v redu. 🙂 Če še ne veste: Slovenija je majhna in vsi smo si v sorodu tu. 🙂

 2. Rado pravi

  Zoran je sicer padel zaradi interpelacije,
  ampak to je bila le politična igra. Zoran sploh ni bil nesposoben, ampak zelo sposoben in učinkovit. Po moje ga je žagala takratna LDS, ker je prvič šel za zunanjega ministra brez pristanka vodstva LDS in tudi si ni pustil kaj preveč sugerirati s strani.

 3. Miš pravi

  Hm, sposoben gor, sposoben dol. Pa kaj Pahor res nima v svoji stranki sposobnih ljudi, da jih mora od zunaj nabirati. To ga bo definitivno še teplo.

 4. […] po poročanju današnjega Dela, je Zoran Thaler postal dvojni nosilec list za volitve v evropski parlament. Potem, ko je bil uradno potrjen za […]

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen