Jože Činč o recesiji, referendumskem izvoznem artiklu in o plačevanju delavcev z mesom

8

joze-fzp

Piše: Jože Činč

 

Boug daj, ludstvo….neki moj tipični pozdrav, ko se ali sem se (in se še bom, valda!) oglasil prek medijev in nato (tako vsaj pravi večina, ki me kao medijsko »spremlja«) trosil vsepovprek o vsem in svačem. Priznam,da nisem neki strašni pisec, kar seveda ni opravičilo za ta tekst, ampak kje je že srednja šola in zadnji napisan spis??!! Verjetno ste vi, ki to berete še bolj presenečeni nad tem ,da Činč nekaj piše, kot sem bil sam pred kakim tednom-dvema, ko mi je stari znanec omenil opcijo, naj probam… Češ, pa kaj počneš drugače? Nič,čakam, da štartam z novo serijo oddaj, malo( no, malo več kot malo, haha) berem cajtinge in špilam plej stejšn,…bla-bla…..Bolj ja kot ne sem skušal najti izgovor, da mi pisanje oz. tipkanje z dvema prstoma ne gre od rok, pa to in ono….a ovi navali, ko mutav na telefon (saj sva se menila po telefonu), Joža,vedno si imel tolko za povedat pa vse vidiš z nekega tvojega vidika, pa daj, saj te folk rad medijsko spremlja (mater,same hvale)…pa piši po svoje o stvareh ,ki se dogajajo,… Okej, bom….samo-po svoje???? Saj vsi o vsem »vse vejo«, berejo cajtinge, gledajo tv….

Prekmurec v Lublani se spravi za lep top in… in upa, da tekst ne prizadane recesija… F..k, pa kdo si je zmislo to besedo??? Saj pa je vsaka druga beseda kogarkoli poslušaš ali karkoli spremljaš ….RECESIJA!!! Že mulci se zajebavajo na ta račun, češ, v šoli pri ocenah mi je udarila recesija (še pred kratkim:imam slabe ocene), mobitel mi je v recesiji (še pred kratkim:stari mi ni dal keša za kartico), rumeni tisk je v recesiji (še pred kratkim: kaaaaj, Damjana Murka že teden dni ni bilo v nobenem cajtingu, a je kaj narobe z njim???) Valda s tiskom, ne z Murkotom,heh….Res, rad bi spoznal tipa, ki si je omislo to besedo, ki jo imamo zadnja 2 meseca vsi non-stop v ustih… ampak, da ne bo vse kot zajebancija, nekateri pa zaradi tega res nimajo skoraj več nič za v usta dat…to je F..k. Drugi pa na račun te preklete besede živijo, «ko bubreg u loju«, odpuščajo delavce, polnijo svoj zoklin (še pred kratkim: zmišlujejo si načine,kako še bolj oprati denar in ga naložiti v svoje slamnate firme ipd.). Pa se vprašam-a je ta slama negorljiva?? S čim za vraga je zaščitena, da ne gori,hm?Jasno, to »mora,da je rostfraj«, seti se Mujo!! Zato pa ne pomaga t.i. lov na čarovnice (pravimo temu morda: kriminalisti so vzeli pod drobnogled…??!) Ma,dajte,no! Ni ga dneva, da ne bi za kom letali od Kopra do..ne vem kam? In? Nič!!! Milijarda evrof pufa, za kazen dobiš dva nadzornika, ki počneta KAJ? Nekaj deset milijonof »nestalih u magli« za nek mini predor in-so what? Naj pridejo angleški kriminalisti, saj so njihovi malarji zafurali strop!! Scotland Yard-welcome!!!! Smešno? Mogoče. Žalostno. Zelo. No,vsaj kriminalisti ne čutijo recesije, valda imajo«dela« kot še nikoli! Ampak-itak smo mi »strašna euro-nacija«, vse bo to rešeno v dobro naroda in bomo res kmalu druga Švica, kar govorimo in sami sebi lažemo že ohoho ne let, desetletij! Seveda moramo pa »nujno« najprej razčistiti stvari, stare več kot 50 let, kdo je bil diktator, domoljub ipd. in kdo ne… to je življenjskega pomena za našo nacijo…ne pa 80 jurjev ljudi na borzi, korupcija, gospodarstvo…koga to briga? Nekatere bi moralo. In vsi vemo kdo so, kje sedijo, saj imajo še svoj tv program, ha, to pa ni »kr tko«. In, če česa ne »obvladajo«,naj vprašajo nas ,rajo, jap, RAZPIŠEJO REFERENDUM!! Saj ga ni bilo že en lep čas. Kako je to mogoče?! Že zdavnaj sem,ne v šali, ampak zares izjavil, da imamo ekskluzivni izvozni artikel (poleg favšije), ki bi ga lahko fenomenalno tržili v svetu, glede na to kolikokrat ga imamo in koliko mlada(stara) država smo. Dajmo,fantje –razpišimo referendum,da bomo izvažali samo-REFERENDUM!!Yes!!!

Za konec pa še malo ironije iz mojega Prekmurja. Saj sem zvedel že prej, preden so mediji objavili zgodbo, imam dobre informatorje«od zgoraj«,haha. Prejšnji teden sem za Velikonočne praznike obiskal mojo ravnico in s komerkoli sem se pogovarjal, mi je govoril o zdaj znani zgodbi o mesu, ki je bilo 12 dni brez elektrike, ker je firma pač ni plačala in da vodilni niso hoteli kao dati mesa delavcem (ki že od januarja baje niso dobili plač), kljub temu, da je roba kvarljiva. In to baje iz bojazni, da delavci ne bi na črno zaslužili s preprodajo (o plači glej zgoraj). No,končno so delavci meso le dobili in to po nekaj deset kil. In veste kaj je ironično? Dobili so ga na Veliki petek –  ko je post! A mate občutek, da se kdo v tej državi  zajebava z delavci??

Zanima me, koliko gvanta bodo skompenzirali z 900 delavci Mure, ki jih bodo v kratkem brcnili v ta zadnjo, pa če tudi so eni tam že več kot 3 desetletja? No,to je že druga zgodba…morda več kdaj drugič. Evo, zdaj je pa tudi meni in mojima dvema »pisalnima« prstoma udarila recesija? Recesija, kdo je že to? Naprošam vas, da mi avtorja besede pomagate najti in bomo imeli z njim en »ornk tok šou«, kot se »tlele« reče. Ok?!YES!

Št. komentarjev: 8
 1. Uni pravi

  Joža imaš prav ko pišeš o svinjariji v Pomurki al ki je že blo to. Da dajo meso namesto denarja, pa še to celo zasmrajeno? Za to smo šli v samostojno Slovenijo ali kaj?

 2. c0relona pravi

  Napisano dobro, razmišljanje fenomenalno. Toda- Vsi samo o recesiji, seveda, o recesiji se največ pogovarjajo tisti, ki jo najbolj občutijo(ali pač?). Saj govorijo o njej vsi v parlamentu, ampak je oni ne občutijo in je tudi nikoli ne bodo. Kaj pa je tistih 500 eu na mesec manj? Njim nič, a enim je to prekleto veliko oz. bolje rečeno vse.(če sploh lahko govorimo o 500 eu, naj raje povem o tistih pičih 300 eu, ki jih dobijo delavci v Pomurju na mesec, a zgleda, da zanje mesece ne dobijo niti to!!) Meni je čist prav, da se govori o recesiji, čeprav s praznimi besedami recesija ne bo izginila, zdi se mi prav s tega stališča, da se tudi mi mladi, zavedamo kakšna prihodnost nas čaka. In potem se mi pojavi vprašanja, kako lahko folk iz Prekmurja gre študirat v Ljubljano, če sta mu starša brezposelna. Tu se naj država in tisti tam nad nami začno zamišljati, kakšna prihodnost čaka nas mlade. Ali sploh imamo prihodnost? Službe ne dobiš, ker je itak preveč brezposelnih in še veliko več jih bo, študirat pa ne moreš, ker si tega ne moreš privoščit( pa naj bo še v tebi taki potencial, tista štipendija, ne bo pokrila vseh stroškov). Da, o recesiji se govori in se bo še nekaj časa. In ko bo te preklete recesije že enkrat konec, si bodo tisti nad nami spet polnili žepe, saj bodo sami sebi podeljevali bogato finančno nagrado, »državo so uspešno rešili iz finančne krize«.

  p.s.: me zelo presenečena, da se nisi lotil teme » Tito, množični morilec ali heroj?«

 3. Sanja pravi

  Činč je vedno povedal stvari po zdravi kmečki logiki, predvsem pa po resnici. Zato pa so ga vsepovsod žagali. Na internetu pa ga bodo bolj težko. Se mi je zdelo že prav čudno, zakaj se ni prej oglasil na netu. Država je definitivno v k*rcu.
  Naj kar bodo nove volitve, slabše ne more biti.

 4. Dajana pravi

  No, pa smo dočakali. Pozdravljen! 🙂

 5. Koperčan pravi

  Res je, da imamo dosti referendumov, samo vseeno ne toliko kot v Švici. Potrebno bi bilo uvesti referendumski dan, pa naj na tisti dan razpišejo magari 20 referendumskih vprašanj.

 6. Mateja pravi

  Fenomenalnoooo!!!
  Činč se je vrnil!!!! :-))

 7. Dr. Mraz pravi

  He, he, Činč dobro si to napisal. Banda kapitalistična jim da meso namesto dnara. Revolucija, samo revolucija še reši to našo Slovenijo.

 8. Daniela pravi

  Szia, Józsi! Gratulálok! 😉

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen