Interpelacijsko kresovanje

3

dejan

Piše: Dejan Kaloh

Včerajšnji prvi interpelacijski kres v mandatu aktualne vlade ni resneje ogrozil notranje ministrice Katarine Kresal. Razmerje 31: 48 je bilo pričakovano. V korist podpornikov Katarine Kresal seveda. Vedelo se je, da predlagateljica interpelacije SDS, ne bo zbrala dovolj glasov podpore. Vse drugo  je bilo zgolj politično nabijanje, ki je časovno šlo v debele ure. Kljub temu je Katarinca švicala. Najbolj jo seveda muči očitana zloraba javnih financ, ko ji Grims očita milijonske odškodnine, ki naj bi se kasneje zgodile. Tukaj najlepša med ministricami nikakor ni prepričljiva. Nenehno ponavlja svojo mantro: “Do danes še ni bila nobena odškodnina izplačana.” ?!? To izmikajočo retoriko je torej moč razumeti le kot časovni zamik izplačevanja odškodnin izbrisanim, ki se bo torej nekje v prihodnosti vendarle zgodilo. Tukaj velja pritegniti Grimsu, da je plačevanje odškodnin ljudem, ki so v ključnih trenutkih osamosvajanja povečini špekulirali “biti ali ne biti slovenac”, med njimi so dejansko bili tudi agresorji, v času recesije, brezposelnosti in socialne ogroženosti, vsaj nemoralno početje, vsekakor pa enormen strošek za davkoplačevalce.

Po drugi strani je tudi SDS v zagati. Kako plebsu in javnosti sporočiti, da je izdajanje odločb izbrisanim pravno nepravilno početje, če ga je ves sodniški ustavni zbor razglasil za ustavno-pravno relevantnega. Ministrica ima pri svojem početju torej močno zaslombo, ki jo predstavlja najvišje sodišče v državi. Janša se ne da in pravi, da bo vsaka takšna odločba lahko vzpostavila osnovo za novo interpelacijo.

Velja pritegniti tistim, ki pravijo, da naj se ta nesrečna odisejada z izbrisanimi za vekomaj konča. Seveda, izbrisani dojenčki so zdaj že polnoletniki. Najbolj pravično, ne ultimativno pravično (tega politika niti noče, si ne želi, ne zmore), bi bilo, da bi se preko ustavnega zakona presojal vsak primer izbrisa posebej. Pa naj se pol dejansko vidi, kdo je bil špekulant, agresor, mama ali otrok. Ampak zdaj je za kaj takega že prepozno.

Št. komentarjev: 3
  1. Ivan pravi

    Mislim, da je SDS na dobri poti , da nas reši komunistov. Upam, da jim uspe spodnesti Kresalovo.

  2. Janko pravi

    Naj že končajo te izbrisane, levi in desni. Pa naj raje poskrbijo za narod, ki ima DEJANSKE probleme in nima več kaj za v usta dajati.

  3. Goršek pravi

    Zadeva je zelo občuttljiva.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen